Od 1. veljače?

Na vidiku normalna nastava?!

Sat u trajanju od 45 minuta, učenici u učionicama, osmjesi, druženje, zajedničko učenje distanca i maske....
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 01. 2021. u 13:21 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U obavijesti o početku polugodišta koje je ministarstvo obrazovanja HNŽ-a uputilo obrazovnim ustanovama navodi se da do 1. veljače na snazi ostaju trenutne mjere, a s obzirom na trenutnu situaciju i pad oboljelih od COVID-19 u županiji i Gradu Mostaru, svi se nadaju da će se nastava vratiti na ''staro normalno''.

Iako se krizi obrazovanja priča već dugo, prelazak na online nastavu pogoršao je situaciju a odgojni aspekt koji škola treba pružati gotovo da je nestao pod pritiskom prenošenja znanja putem platformi i povremenog boravka u školama.

Učenici i prosvjetni radnici se nadaju da bi od 1. veljače situacija mogla biti bolja, te da bi se učenici opet mogli vratiti u školske klupe s trajanjem sata od 40 ili 45 minuta, bez grupa, zajedno u razredu.

''Razgovarao sam i uputio dopis Vladi i ministarstvu obrazovanja gdje ministar se oglasio, ali nekako se oslanja i žao mi je što se samo oslanja na stožer koji donosi odluke. Mislim da se u drugim županijama ministarstvo uključi, gleda situaciju, danas čitam da je samo 37 pozitivnih u HNŽ-u to je dobar rezultat'', smatra Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNK dodajući kako bi se trebalo vratiti na normalnu nastavu.

''Ako negdje nema prostora za distancu od dva metra, ako treba može se napraviti pregrada u klupama. To bi bilo u interesu djece, obrazovanja i učitelja, jer učitelji koji rade u skupinama i imaju preko osamnaest učenika, oni su premoreni. Ja mislim da i njih treba rasteretiti, a da ne govorim o našoj djeci kojima treba socijalni efekt, jer nije bitno djecu samo obrazovati, njih je bitno i odgajati i da se odgajaju i obrazuju u socijalnoj sigurnosti, a to mogu ponuditi škole kako su formirane od pamtivijeka'', rekao je Lauš za Bljesak.info.

Omer Tipura predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja HNK, nema informaciju o datumu kada bi moglo doći do vraćanja nastave na trajanje sata od 45 minuta, ali kaže da će se boriti da se to ostvari u školama u kojima je do izvedivo.

''Ne možemo ostvariti brojnost učenika, da svi idu u jedno odjeljenje, pa mnoge škole moraju raditi u više smjena, mada ćemo se mi boriti da se vrate vremenski časovi na 45 minuta gdje je izvodivo'', kazao je Tipura, navodeći da je u prvom polugodištu bilo škola gdje nije bio nijedan učenik pozitivan na COVID-19.

''Možemo opravdano tražiti da se djeca vrate u klupe i da časovi traju 45 minuta. Ne možemo da kažemo rok, to je najveća prepreka i donositeljima odluka, mi ćemo poštovati i struku ali borit ćemo se da se što prije realizuje da djeca krenu u učionice i da časovi traju kao i prije epidemije'', kazao je Tipura za Bljesak.info.

Lauš je podsjetio da su sindikati dali prijedlog da se u drugo polugodište krene kao u prvo, sve do veljače, kako bi se vidjela epidemiološka situacija nakon blagdana i praznika.

''Uputili smo Vladi i Stožeru smo uputili da to krene od 1.2. to je jedan korektan prihvatljiv prijedlog, i danas se sastajem s predstavnicima roditelja da vidimo što se može uraditi. Ispred sindikata tražimo da se vrati trajanje sata na 40. ako ne može 45 minuta i da budu svi učenici bez grupa u odjeljenjima da imaju svoj odmor i druženje'', poručio je Lauš.

Kopirati
Drag cursor here to close