Vijeće mladih Federacija BiH

Neprihvatljiva diskriminacija obrazovnog sektora odlukama i preporukama Kriznog stožera

Zagovaraju što kvalitetnije obrazovanje u skladu s preporukama i mjerama.
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 10. 2020. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine, kao krovno tijelo za mlade na području FBiH, uputilo je podršku svim studentskim unijama i nadležnim zakonodavnim organima u nastojanjima za poboljšanje statusa studenata.  Naročitu podršku uputili su studentima Univerziteta u Sarajevu, kao najvećeg univerziteta i Skupštini Kantona Sarajevo koja se ovom tematikom bavi na hitnoj sjednici.  

Pozvali su i druge studentske unije i organe vlasti u Federaciji BiH da se aktivnije uključe u proces normalizacije odvijanja nastave.

''Smatramo da se populaciji mladih posvetilo nedovoljno pažnje u kontekstu pandemije, te da studenti s opravdanim razlozima traže određena olakšanja u predstojećoj akademskoj godini'', navode u svo priopćenju. Podsjećaju da se način odvijanja nastave, promijenio bez utvrđivanja je su li za to spremni studenti i učenici s jedne, te nastavno osoblje s druge strane. 

Stoga, diskriminaciju obrazovnog sektora u odnosu na druge u odlukama i preporukama Kriznog stožera FBiH smatraju neprihvatljivom.

''Obrazovne institucije su zbog svoje organizacije (kodeksa ponašanja, prostornih kapaciteta) mjesta gdje je moguće u većem obimu provoditi mjere. Pozivamo sve donosioce odluka, da revidiraju donesene akte s ciljem normalizacije i poboljšanja odvijanja nastavnog procesa u uvjetima pandemije'', navode.

Napominju kako u pojedinim kantonima, još uvijek ne postoje jasni protokoli o postupanju u slučaju zaraze učenika s COVID19, kao i da su obrazovne institucije veoma oskudno osigurane sa zaštitnim i dezinfekcijskim sredstvima.

''Zagovarajmo što kvalitetnije obrazovanje u skladu s preporukama i mjerama. Mladi ne mogu biti najperspektivnija skupina našeg društva ukoliko ne ulažemo u njihovo obrazovanje na fakultetima i školama'', stoji u priopćenju Vijeća mladih FBIH.

Kopirati
Drag cursor here to close