Ljetna akademija

Napredak mlade s Balkana u Beču učio njemački jezik

Program ovogodišnje akademije bio je kvalitetno, raznovrsno i sadržajno ispunjen. Nakon obvezne nastave i ručka, polaznici su imali priliku upoznati Beč, austrijsku kulturu, običaje, gospodarstvo, način života ...
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 09. 2019. u 09:01 Piše: Ana Bubalo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji HKD Napredak, Glavne podružnice Beč i u suradnji s Napretkovom Središnjicom u Sarajevu i ovo ljeto je uspješno održana 21. Ljetna akademija i 5. Ljetna škola njemačkog jezika u Beču.

Polaznici ovogodišnje akademije i škole bili su najvećim dijelom  iz Bosne i Hercegovine, zatim iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Na kraju ovog edukativno-zabavnog druženja uručene su im diplome te su svi sretno stigli svojim domovima, prepuni dojmova i željni novih sličnih životnih lekcija.

U studentskom domu ÖJAB  studenti, polaznici 21. ljetne akademije kroz tri tjedna boravka u Beču najveću važnost pridavali su kvalitetnoj nastavi njemačkog jezika. Njima se u drugom tjednu pridružilo trideset četvero srednjoškolaca, polaznika 5. Ljetne škole njemačkog jezika. Podijeljeni u skupinama po razini znanja njemačkog jezika, studenti i učenici su bili jako zadovoljni profesorima, njihovim načinom rada, metodama i idejama.

Foto: PR / Ljetna akademija njemačkog jezika u Beču

Program ovogodišnje akademije bio je kvalitetno, raznovrsno i sadržajno ispunjen. Nakon obvezne nastave i ručka, polaznici su imali priliku upoznati Beč, austrijsku kulturu, običaje, gospodarstvo, način života, kako Austrijanaca tako i doseljenika s naših prostora.

U bečkom Kursalonu dobili su informacije o djelovanju i nastanku HKD Napredak, podružnicama, ustrojstvu i aktivnostima te pogledali dokumentarni film o Napretku „Priča uspjeha“, nakon čega ih je pozdravio predsjednik HKD Napredak, Glavne podružnice Beč Zoran Iljkić koji je polaznicima zahvalio na ukazanom povjerenju da su odabrali upravo Napretkovu akademiju i školu za učenje njemačkog jezika.

Uz stručno vođenje učenici su korak po korak otkrivali, kako stari, tako i novi, moderni Beč. Obišli su glavni gradski simbol, predivnu gotičku katedralu sv. Stjepana, prošetali Stephansplatzom, posjetili sjedište Habsburškoga carstva, kraljevsku palaču Hofburg, zatim Albertinu i saznali puno toga o „Bečkoj školi“. Dvorac Belvedere, zatim Schönbrunn i njegovi vrtovi  te Gloriette i panoramski pogled s Kahlenberga studente je i učenike ostavio bez daha.

Posjetili su Hundertwasserovu kuću i Karlovu crkvu koja se s pravom naziva najljepšom bečkom crkvom i jednom od glavnih turističkih atrakcija. Posjetili su i bečke muzeje, a s obzirom na različita usmjerenja i interese, neke je oduševio Muzej povijesti umjetnosti, neke Prirodoslovno-povijesni i Vojno-povijesni muzej, ali su se svi složili oko činjenice da je Tehnički muzej podjednako zanimljiv za svakoga.  

Iznimnu dobrodošlicu pokazali su im domaćini Parlamenta Republike Austrije, Gospodarske komore grada Beča te tvornice namještaja Blaha. Polaznici škole i akademije posjetili su Ekonomski univerzitet te  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beču gdje ih je srdačno dočekala veleposlanica dr. sc. Vesna Cvjetković.

Foto: PR / Ljetna akademija njemačkog jezika u Beču

Veleposlanica ih je upoznala s poviješću zgrade koja je kulturna i arhitektonska znamenitost Beča, nakon čega je izlagala o organizaciji, radu i ulozi diplomatskih predstavništava općenito te bilateralnim odnosima AT-HR.

Poveo se razgovor i o nizu drugih tema vezano uz obrazovanje i perspektive mladih pri čemu je veleposlanica sve polaznike tečaja ohrabrila da dobro nauče njemački ukazujući na neophodnost poznavanja jezika za profesionalno napredovanje svakog mladog čovjeka.  Polaznici škole i akademije nagrađeni su jednodnevnim izletom u Bratislavu, glavni grad Slovačke gdje su obišli Novy most, Apollo most, prekrasan dvorac na brdašcu Bratislavsky hrad, slovački Parlament te stari dio grada.  

Uz službeni dio programa, mladi su imali vremena i za slobodne aktivnosti, stizali su i do poznatih trgovina u Mariahilferstrasse, kupovali suvenire i darove za svoje najmilije te se zabavljali u Prateru, najstarijem zabavnom parku na svijetu.

Ljetna akademija i Ljetna škola njemačkog jezika  u Beču traje već godinama zahvaljujući dugogodišnjim sponzorima koji podupiru ovaj iznimno zahtjevan projekt, potom mnogim prijateljima koji mu pomažu te velikome entuzijazmu ljudi okupljenih oko Napretka. Za cjelokupnu akademiju i školu, za ovako sadržajan edukativno-informativni program zaslužni su organizatori ispred bečkog Napretka predsjednik Zoran Iljkić i Goran Grbić, zatim koordinatori ispred Središnje uprave: Ivana Barišić, podružnica Ljubuški  i Ivica Kovačević, podružnica Tuzla te Katarina Kukoljac, Ivana Mandušić, Maria-Dora Cekolj i Ana Bubalo.

Ljetna akademija njemačkog jezika u Beču iz godine u godinu potvrđuje kako je ovo kvalitetan i vrhunski projekt jer je ulaganje u mlade, zaista pametno ulaganje u zajedničku i sigurnu budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close