Univerzitet Džemal Bijedić

Na Pravnom fakultetu održana online radionica za praćenje suđenja po predmetima trgovine ljudima

Završna aktivnost „Kliničkog obrazovanja za studente prava u BiH“ bit će simulacija suđenja, koju će studenti prezentirati u Sali za simulirano suđenje Pravnog fakulteta, kada to bude dozvoljavala epidemiološka situacija.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 05. 2020. u 20:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom na novonastalu situaciju pandemije, koja je zahvatila cijeli svijet, a koju je izazvao virus naziva Covid – 19, pogođeni su svi segmenti života, pa tako i obrazovni sistem. Međutim, i u ovako teškim uvjetima svjesni smo da obrazovanje ne smije stati.

Shodno tome, na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru je već osmu sedmicu zaredom nastavljeno održavanje nastave putem online platforme Microsoft TEAMs. Na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru nastavljeno je održavaju i izvannastavnih aktivnosti.

Tako su studenti Pravnog fakulteta (opći smjer) i studijskog programa „Kriminologija i sigurnosne studije“ imali priliku da sudjeluju u jednodnevnoj online radionici, odnosno ciljanoj obuci za studente za praćenje suđenja po predmetima trgovine ljudima u sklopu projekta „Pristup prevenciji trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini fokusiran na žrtvu, poboljšanje identifikacije, zaštite i pristupa pravdi – VICAPT“.

Međunarodni forum solidarnosti (MFS-EMMAUS-a) uz podršku USAID-a je implementirao ovaj program i projekt kojim se obuhvata geografsko područje i pružaoci usluga za žrtve trgovine ljudima u cijeloj Bosni i Hercegovini. Program ima za cilj sprječavanje trgovine ljudima u BiH i širem regionu jačanjem kapaciteta vlade BiH i relevantnih profesionalaca, kao i organizacija civilnog društva, te povećanjem njihove ekspertize u pristupu borbi protiv trgovine ljudima u BiH koji je usmjeren na žrtve.

Osnovni cilj projekta je osiguranje efikasnije identifikacije, tretmana i pomoći žrtvama trgovine ljudima kroz izradu standarda za kvalitetnu pomoć žrtvama, te unaprjeđenje kapaciteta pojedinačnih aktera za postupke identifikacije i pružanja pomoći žrtvama u sklopu državnog referalnog mehanizma u BiH.

Predavači na jednodnevnoj obuci su bili prof. dr. Elmedin Muratbegović s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, doc. dr. Denis Pajić i v. asist. mr. Sunčica Hajdarović s Pravnog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, te Hajrija Hadžiomerović Muftić, bivša federalna tužiteljica i edukatorica Centra za edukaciju sudaca i tužitelja(CEST).

Pored navedene radionice, na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru svakog tjedna se održava i nastava na predmetu „Kliničko obrazovanje za studente prava u BiH“, koji je dio istoimenog projekta, financiranog i implementiran od INL –a, Ureda (Biroa) za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provođenje zakona Ministarstva vanjskih (inostranih) poslova SAD.

U sklopu navedenog predmeta studenti imaju mogućnost da praktično unaprijede svoje retoričke vještine, te da savladaju osnovne elemente i tehnike sudjelovanja u krivičnim postupcima pred sudom. Pored nastavnika i suradnika s Pravnog fakulteta koji vode ovu Kliniku (doc. dr. Denis Pajić i v. asist. mr. Sunčica Hajdarović), u radu Klinike sudjeluju i praktičari, tužioci Kantonalnog tužilaštva HNK, Sanel Pajević i Darko Zovko, te samostalni advokat Adnan Beganović.

Završna aktivnost „Kliničkog obrazovanja za studente prava u BiH“ bit će simulacija suđenja, koju će studenti prezentirati u Sali za simulirano suđenje Pravnog fakulteta, kada to bude dozvoljavala epidemiološka situacija.

Kopirati
Drag cursor here to close