Predavanje

Mostar: Sveučilište intenzivno radi na elektroničkom identitetu

Kako navodi izlagač iz Zagreba, pristup obrazovnim materijalima treba biti dostupan svima.
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 09. 2019. u 15:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predavanje ''Elektronički identitet'' s temama "Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura Sveučilišta u Mostaru" čiji je izlagač bio Tomislav Volarić, potom "Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u RH" i "Mobilnost u akademskoj zajednici - usluga eduroam" izlagača Miroslava Milinovića, pomoćnika ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu računalnog centra Sveučilišta u Zagrebu, održano je u četvrtak na Sveučilištu u Mostaru.

Kako navodi izlagač iz Zagreba, pristup obrazovnim materijalima treba biti dostupan svima.

''Razvojem informacijskih tehnologija došli smo do situacije da je pristup brojnim podatcima koji su potrebni svim istraživačima postao potreba, a ne privilegija. Danas ovakve sustave koriste svi – od studenta do nekog vrhunskog istraživača. Pristup obrazovnim materijalima treba i može biti omogućen svima, bilo kada i bilo gdje, na bilo kojem uređaju koji se koristi za pristup istim. Danas razmjenjujemo iskustva i govorimo o rezultatima suradnje između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Mostaru, o uspostavi sustava kojem su u temelju elektronički identiteti'', rekao je Milinović. 

U sklopu predavanja predstavio se i rad Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru koji je u dvije godine rada ostvario velike rezultate na području usavršavanja i implementacije novih informacijskih tehnologija na Sveučilištu u Mostaru.

Tomislav Volarić ističe kako SUMiT čine mladi i sposobni ljudi koji su svoje obrazovanje stekli upravo na Sveučilištu u Mostaru.

''Sveučilište je u proteklom razdoblju jako puno uložilo u procese digitalizacije, naš rektor Zoran Tomić dao nam je potporu jer europska moderna sveučilišta jedino možemo pratiti u IT sektoru čime se i ponosimo. Imamo jako kvalitetnu suradnju sa SRCE-m iz RH, pratimo što oni rade, te isti sustav nastojimo primijeniti  kod nas. Za sada nam ide dobro'', objasnio je Volarić.

Uvođenjem elektroničkog identiteta na Sveučilište u Mostaru objedinjavaju se sve informacijske usluge koje su postojale ranije, primjerice ISS, Studomat i sl., te će korištenje istih svim korisnicima biti jednostavnije. Uz navedeno, integracija budućih aplikacija i usluga će korisnicima donijeti još više mogućnosti za pristup brojnim sadržajima koji će im pomoći u njihovom akademskom i istraživačkom radu.

Univerzitetski-teleinformatički centar Univerziteta u Sarajevu također je sudionik predavanja "Elektronički identitet", te daju punu potporu Sveučilištu u Mostaru u ovakvim projektima, koji poboljšavaju akademsku mrežu BiH, naglašava Enes Halilović iz UTIC-a.

''Nadamo se u budućnosti boljem razvoju mrežne infrastrukture u BiH što će doprinijeti općenitom poboljšanju ovakvih usluga kao što je elektronički identitet. Put kojim je krenulo Sveučilište u Mostaru sličan je onom iz Republike Hrvatske i Srbije, i to je dobro, nadamo se da ćemo svi zajedno uspostaviti bolje uvjete za uspješno uvođenje elektroničkog identiteta u BiH'', rekao je Halilović, priopćeno je sa Sveučilišta.

Kopirati
Drag cursor here to close