Sustavi i aplikacije

Mostarski studenti zadovoljni

Situacija s odvijanjem nastave složenija je ipak na studiju zdravstvene njege, tvrdi Lalić.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 04. 2020. u 13:54 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studentske klupe zbog pandemije širom svijeta zamijenile su aplikacije i različiti online sustavi, pa tako i u Mostaru. Unatoč potpunoj promjeni načina održavanja nastave, ona se odvija vrlo dobro te bez posebnih problema, kazali su nam iz mostarskih studentskih organizacija.

Univerzitet 'Džemal Bijedić' nastavu održava putem platforme Microsoft Teams-a i eUNMO sustava, dok se na Sveučilištu u Mostaru odvija putem Google Meet-a, sustava za e-učenje SUMARUM-u, a studentima su na raspolaganju i drugi komunikacijski kanali.

Teškoće na tehničkim fakultetima

 Iz Unije studenata 'Džemal Bijedić' kazali su kako su studenti relativno zadovoljni održavanjem nastave, što su im potvrdili putem anketiranja koje je Unija studenata provela i još uvijek ga provodi. Do poteškoća dolazi na tehničkim fakultetima.

''Kada su u pitanju društvene znanosti, tu de facto nema nikakvih problema, međutim kada je u pitanju izvođenje nastave na nekim od tehničkih fakulteta, studenti se susreću s nekolicinom problema, što je i razumljivo s obzirom da je puno teže pratiti nastavni proces, pogotovo iz predmeta kao što je npr. matematika, međutim i kada je to u pitanju fakulteti ulažu maksimalne napore da se prilagode situaciji i olakšaju praćenje nastave studentima, kao i da uspostave interakciju, tako da su napravljeni iskoraci i u tom pogledu'', rekao je za Bljesak.info predsjednik Unije, Mirza Lalić.

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta, Željko Perković ističe kako se teoretska nastava na svim fakultetima odvija bez ikakvih problema.

Online nastava postojala i prije pandemije

''Neki fakulteti, poput Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike (FSRE), već su i prije ove izvanredne situacije imali pojedina predavanja i kolokvije online putem. Prema povratim informacijama od kolega, ali gledajući i analize na stranicama Sveučilišta o održavanju nastave, poteškoća nije bilo ni na zahtjevnijim predmetima'', rekao je Perković.

Situacija s odvijanjem nastave složenija je ipak na studiju zdravstvene njege, tvrdi Lalić.

''Kada je u pitanju studij zdravstvene njege, koji egzistira na Univerzitetu, tu je situacija opravdano možda i najteža, s obzirom da se velika većina nastavnog procesa odvija u bolnicama, što je trenutno onemogućeno, s obzirom da su zdravstvene ustanove u konstantnoj borbi sa epidemijom koronavirusa, međutim nadamo se kako će se uskoro iznaći adekvatno rješenje i zaključci za taj studij'', kazao je predsjednik Unije.

Studenti kao ekstenzija

S njim se slaže njegov kolega iz Studentskog zbora. Perković je kazao kako je nastava na Medicinskom, Zdravstvenom i Farmaceutskom fakultetu, prvotno nailazila na probleme, ali se ona sada održava kontinuirano.

''Kada je riječ o biomedicinskim fakultetima, situacija je dosta komplicirana iz razloga što se praktična nastava ne može odvijati te sto su profesori uglavnom na 'prvoj liniji obrane' i u raznim stožerima. No, unatoč poteškoćama, uspjeli su se prilagoditi i teorijski dio nastave se nesmetano odvija'', rekao je za Bljesak.info Perković, ističući kako studenti završne godine Medicinskog fakulteta volontiraju kao ekstenzija epidemiološke službe Doma zdravlja Mostar.

Reakcije studenata su, tvrdi Perković, velikom većinom pozitivne.

''U kontaktu sam ne samo s predstavnicima, nego i drugim studentima različitih fakulteta. Možda je najbolji pokazatelj toga anketa, koja se provela na Filozofskom fakultetu, gdje su rezultati i više nego zadovoljavajući'', kazao je Perković.

Problem s parcijalama

Unija Univerziteta je rektoratu inicirala parcijalno održavanje ispita, snimanje predavanja i fleksibilnost u plaćanju školarine.

''Reakcija studenata je, za mene osobno, možda čak i iznenađujuće visokopozitivna, jer je ogromna većina studenata zadovoljna brzom reakcijom Univerziteta, uspostavljanjem nastavnog procesa, koji se odvija nesmetano u gotovo punom kapacitetu, međutim studenti se susreću i sa drugim problemima kao što je održavanje parcijalnih ispita'', rekao je Lalić.

I aktivnosti studentskih organizacija bile su primorane na digitalizaciju, pa tako na Univerzitetu održavaju tečaj španjolskog jezika, na što se, kažu, odazvao popriličan broj studenata, a za očekivati je i ostale online edukacije.

Na Sveučilištu su prilagodili nešto više aktivnosti online svijetu, također želeći da planirane aktivnosti ne prestanu.

Aktivnosti teku

''Pokrenuli smo deset tečajeva online putem za preko tisuću studenata. Prema povratnim informacijama i studenata i predavača, odvijaju se nesmetano. Pored toga, imajući u vidu da su maturanti u izuzetno teškoj poziciji, te da za otprilike dva mjeseca trebaju upisati fakultet, organizirali smo pripreme maturanta hrvatskog nastavnog plana i programa za upis na fakultet. Odaziv je velik, vodimo pripreme za skoro 600 maturanata, a svi predavači su naši studenti'', kazao je Perković.

Dodaje kako studenti FSRE-a, na inicijativu njihove predstavnice, rade na izradi zaštitnih vizira za medicinsko osoblje te su dobili jako puno poruka zahvale zaposlenika bolnice koji su isticali kako je ta gesta za njih ima veliku psihološku ulogu, budući da pokazuje da netko i u ovo vrijeme misli na njih i brine o njima.

Asistentica mostarskog Univerziteta, Inga Kotlo kazala nam je kako se tijekom online nastave, kao i pri redovitim predavanjima u učionici, zadržati raznovrsnost materijala poput dokumenata, prezentacija, video-materijala, kvizova, infografika i slično, kao i zadavanjem tjednih zadataka za studente, naravno uz adekvatnu razinu interaktivnosti, u vidu diskusija tijekom online sata ili interakcija u meeting chatu.

Nužna fleksibilnost

''Moje osobno iskustvo s online nastavom je dosad pozitivno i čini mi se da novi sustav rada dobro funkcionira - studenti redovito prisustvuju predavanjima, aktivni su i uredno ispunjavaju tjedne zadatke. Dakako, prilagođavanje nastave potpuno online verziji zahtijeva nešto više vremena od nastavnika, ali također donosi i neke značajne prednosti, poput unapređenja tehničkih vještina kod svih uključenih u proces online nastave, kao i pojačano i učinkovitije korištenje besplatnih interaktivnih online alata i resursa za obrazovanje'', rekla je za Bljesak.info Kotlo.

Ističe kako je pri nastavi nužno postupati domišljato i fleksibilno kako bi osigurali da svi studenti imaju pristup obrazovanju i aktivnom sudjelovanju u interaktivnoj nastavi. Studentima, tvrdi, ipak nedostaje učionica.

''Izuzetno je važno reći da je povratna informacija studenata sa kojima radim također dobra - neki su studenti čak istaknuli da postižu veću produktivnost u učenju i radu iz udobnosti svoga doma. Naravno, ima i onih koji smatraju online nastavu dobrom, ali koji naznačuju da im jako nedostaje i fizička nazočnost u učionicama i kampusu. Sve u svemu, tijekom prethodnih mjesec dana izvođenja nastave, nisam naišla na ozbiljniju prepreku, i proces online nastave u potpunosti teče u skladu sa nastavnim planom i programom", kazala je asistentica Kotlo.

...ok je?

Na Sveučilištu je Filozofski fakultet, četvrtog tjedna odvijanja nastave, proveo istraživanje o studentskim iskustvima nastave na daljinu. Istraživanjem, u kojem je sudjelovalo 477 studenata, iskazana je pozitivna reakcija studenta.

''Rezultati pokazuju da su studenti zadovoljni brzom uspostavom sustava za praćenje nastave na daljinu te da vide pozitivne strane nastave u ovom obliku. Pokazuju i razumijevanje za prilagodbu nastavnog osoblja i timova za ovakav oblik nastave te su svjesni nastojanja Fakulteta i Sveučilišta za stalnim poboljšanjem njihovih iskustava'', naveli su ranije sa Sveučilišta.

Dodaju da i studenti sami daju smjernice za poboljšanja nastave poput više obavezne literature dostupne u online oblicima, naglašavanje važnosti stalnog rasporeda kao i važnosti stalne interakcije s profesorima i asistentima.

 

Zabrinjavajuće je što je nastava na mostarskim fakultetima tek na zadovoljavajućoj razini, ipak uzevši u obzir cijene školarina, ona bi trebala biti odlična.

Kopirati
Drag cursor here to close