Akademska zajednica JIE

Mostarski profesori na interkatedarskom skupu u Podgorici

Prisutni su razmjenjivali ideje i znanja najnovijih trendova u svojim oblastima, te su zahvaljujući partnerima u organizaciji i ujedno podršci lokalne poslovne i ICT zajednice
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 09. 2023. u 18:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Akademska zajednica Jugoistočne Europe, koja ostvaruje svoje znanstveno-istraživačke rezultate u oblastima menadžmenta, organizacije, marketinga i poduzetništva, okupila se na 13. Interkatedarskom skupu koji je ove godine održan na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Mostarski profesori Marija Čutura (Sveučilište u Mostaru) i Veldin Ovčina (Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru), te asistentica Lejla Škaljić, MA (Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru), aktivno su participirali u radu dvodnevne konferencije, ostvarivši kontakte i unapređenje suradnje s 90 sudionika iz skoro 30 gradova Jugoistočne Europe.

Ideje i znanja 

Prisutni su razmjenjivali ideje i znanja najnovijih trendova u svojim oblastima, te su zahvaljujući partnerima u organizaciji i ujedno podršci lokalne poslovne i ICT zajednice, imali priliku čuti predavanja i iskustva o izgradnji uspješnih biznisa.

Prvi dan konferencije obilježila su uvodna predavanja nekih od najistaknutijih profesora u ovoj oblasti. Jedan od vodećih svjetskih autoriteta u teoriji i praksi menadžmenta, prof. dr. Isak Adižes, obratio se prisutnima putem videolinka i govorio na temu "Vještačka inteligencija i moderni menadžment i marketing".

Nakon profesora Adižesa, govorio je prof. dr. Jurica Pavičić, prorektor za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu i redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, na temu "Izazovi menadžmenta obrazovanja u uvjetima razvoja vještačke inteligencije".

Uvodna predavanja zaključio je prof. dr. Milorad Novićević s Univerziteta u Misisipiju u Sjedinjenim Američkim Državama, govoreći na temu "Vještačka inteligencija kroz prizmu etike".

Domaćin narednog skupa – Univerzitet u Beogradu

Drugog dana konferencije, u okviru radnog segmenta, održane su tri paralelne sesije: Efikasnost menadžmenta i različiti modeli organizacije posla u uvjetima razvoja digitalne ekonomije, kojim je moderirala prof. dr. Jasmina Ćetković; Digitalizacija i vještačka inteligencija kao dio kreativne destrukcije tradicionalne marketing paradigme, čiji je moderator bio prof. dr Boban Melović; i Poduzetnički ekosistem kao preduvjet privrednog razvoja u digitalnom dobu, kojim je moderirala doc. dr Mirjana Kuljak.

Drugi dan skupa bio je i prilika za predstavljanje knjiga, diseminaciju rezultata projekta, kao i predstavljanje ideja i potencijala moguće suradnje između sudionika interkatedarskog skupa. U ovom segmentu moderator je bio doc. dr. Ivan Radević.

Izborom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za domaćina interkatedarskog skupa za 2024. godinu, zatvoren je interkatedarski skup katedri za menadžment, organizaciju, poduzetništvo i marketing.

Kopirati
Drag cursor here to close