Igra i edukacija

Mostarski mališani kroz Malu školu glazbe otvaraju vrata svoje mašte

''Naš program je specifičan po tome što radimo na uvažavanju individualnog pristupa svakom djetetu i što se radi u manjim skupinama. Radi se u skupinama od 8-12 djece''
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 10. 2021. u 09:55 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Puno vedrih i nasmijanih malih lica koja složno uče, pjevaju i igraju se. To je prva slika koja će vam zasigurno ostati u glavi nakon posjete Maloj školi glazbe u Mostaru.

Da raspoloženje bude upravo na tom nivou potrudila se Ivana Kolakušić, voditeljica Male škole glazbe u Mostaru zajedno s kolegicama Marijom Polić i Ivanom Filipović.

Iako ćete odmah pomisliti da u takvu vrstu škole trebaju ići samo djeca koja imaju tendenciju da budu glazbenici ili upišu Glazbenu školu u budućnosti – moramo vam reći da to baš i nije točno.

Edukacija i igra

Naime, Mala škola glazbe je mnogo više od same glazbe, a akcenat je prije svega na edukaciji.

''Mala škola glazbe je funkcionalni glazbeni odgoj, to je originalna koncepcija glazbenog odgoja i obrazovanja Elly Bašić iz Zagreba. Naš program je specifičan po tome što radimo na uvažavanju individualnog pristupa svakom djetetu i što se radi u manjim skupinama. Radi se u skupinama od 8-12 djece i na taj način se možemo posvetiti pojedinačno svakom djetetu'', kazala je Ivana Kolakušić u razgovoru za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Igra i edukacija u Maloj školi glazbe u Mostaru

Kako kaže, ovaj program je koncipiran za djecu od 4-8 godine, te je pomno osmišljen za svaku godinu.

''Mi svaki sat nastave radimo edukativne priče, edukativne igre, različite asocijacije, sviranje na Orfovom instrumentariju. A to su zapravo instrumenti prilagođeni dječijem uzrastu. Sat održavamo jednom tjedno u malim skupinama i traje 60 minuta''.

Iz Male škole glazbe naglašavaju da je rani glazbeni odgoj namijenjen svoj djeci. I onoj koja žele nastaviti dalje Glazbenu školu, ali i svima onima koji nemaju te ambicije, te da to nema nikakve veze s budućim zanimanjem djeteta.

Razvijanje mašte

Trenutno imaju pet skupina, a  naglašavaju kako je odziv djece iznad svih njihovh očekivanja.

Također, kao vrlo bitnu posebnost ovog programa ističu razvijanje dječije mašte.

''Djeca su čudo i svaki sat se iznenadimo kada čujemo neka njihova razmišljanja, koja su dosta ozbiljna obzirom na njihov uzrast. Još kada se radi s njima, vi im maštu otvarate na sve moguće strane i sami zaključuju – što se i mi sami iznenadimo. No, to i jeste cilj – da djeca sve dožive kroz igru. Kad  nešto dožive kroz igru, lako će to osvijestiti. Zato to 'osvještavanje' radimo ovdje u Maloj školi glazbe i kroz likovni prikaz ili kroz literarni iskaz'', naglašava Ivana Kolakušić.

Foto: Bljesak.info / Posebna vrsta odgoja koja utječe na motorički, emocionalni i socijalni razvoj djeteta.

Djeca s posebnim potrebama

U razgovoru za Bljesak objašnjava i da ovakva vrsta odgoja utječe na motorički, emocionalni i socijalni razvoj djeteta.

''Imamo i djecu s posebnim potrebama, kojima su i liječnici preporučili bavljenje ovakvom vrstom aktivnosti za njihov razvoj motorike''.

Kopirati
Drag cursor here to close