500. obljetnica tiskanja Judite

Mostarske studente ne zanima Marko Marulić

''Nije sve sa Marulićem tako dobro kao što bi mi htjeli i kao što se mi pravimo da je dobro.''
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 10. 2021. u 10:45 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Desetak ljudi nazočilo je konferenciji Identiteti – kulture – jezici na temu ''Marko Marulić i njegovo doba''.

Povodom 500. obljetnice tiskanja Marulićeva djela Judita, FFMO organizirao je 8. Međunarodnu znanstvenu konferenciju Identiteti – kulture – jezici čija je ovogodišnja tema „Marko Marulić i njegovo doba“.

Konferenciji su, osim domaćih profesora, nazočili Slobodan Prosperov Novak, Katja Bakija, te Miroslav Palameta.

''Nije sve sa Marulićem tako dobro kao što bi mi htjeli i kao što se mi pravimo da je dobro. Nemojte zaboraviti da je prije samo dva tjedna objavljen u velikoj nakladi od 17-18 tisuća primjeraka, prijevod ''Judite'' na tzv. Hrvatski jezik. To je zaista ''takozvani'' suvremeni hrvatski jezik kada se Marulićevu Juditu prevede, ministri stanu iza tog projekta i onda se nitko ne usudi reći da je to najveća svinjarija koja je napravljena i ako je Vuk Karadžić negdje na nebu i to gleda sigurno je jako, jako sretan.'', započeo je Prosperov.

Naime, kada je Marulić izbačen iz kurikuluma, bilo je jasno da će cijela javnost reagirati i reći ''Nije vama političarima Marko Marulić netko koga ćete čitati po plaži, to je simbol'', a kad je nešto simbol, to znači da se na njega obično ide sa pokušajem desakralizacije, pokušajem izbacivanja i dijabolizacije, dodao je Prosperov, koji je zaključio kako je aktualnost Marka Marulića je puno veća nego što mi to znamo, pogotovo što je povezana sa nacionalnom sviješću.

Kopirati
Drag cursor here to close