- 10 minuta

Mostarske škole na svoju ruku skratile školske sate

U Osnovnoj školi Petra Bakule skraćena su tri zadnja školska sata, dok je Gimnazija fra Grge Martića skratila samo 7. sat prve smjene.
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 09. 2021. u 10:27 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovna škola Petra Bakule i Gimnazija fra Grge Martića skratile su školske sate za 10 minuta za potrebe dezinficiranja i čišćenja prostorija škola, saznaje Bljesak info.

Kako saznajemo, u Osnovnoj školi Petra Bakule skraćena su tri zadnja školska sata, dok je Gimnazija fra Grge Martića skratila samo 7. sat prve smjene.

Ministarstvo nije upoznato

Iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a za Bljesak.info rečeno je kako oni nisu upoznati s ovim odlukama škola, niti su primili ikakav službeni zahtjev za skraćivanjem sati.

''Prema naputku koji smo napravili na početku školske godine ima vrlo jasno urađena tablica i model izvođenja nastave. Niti jedan taj modela se ne može primijeniti prije nego što se s tim ne upozna Ministarstvo koje će o tome obavijestiti Krizni stožer'', rečeno je Iz Ministarstva.

Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ vjeruje kako je postojao valjani razlog za ovom odlukom ravnatelja škola.

''Za vrijeme pandemije sigurno je ostavljeno malo prostora za ovakvu odluku. Ako je ova odluka u interesu zdravlja djece mislim da ravnateljica sa školskim odborom može donijeti jednu ovakvu odluku'', kazao je za Bljesak.info Lauš.

Ravnatelji bez komentara

Za komentar smo pokušali kontaktirati i ravnatelje ovih škola, međutim nismo uspjeli dobiti odgovor.

Za razliku od prošle školske godine, ove godine dogovoreno je da se nastava u Hercegovačko neretvanskoj županiji odvija u interesu djece. Prema tome, odlučeno je da se nastava provodi u cjelovitim odjelima bez dijeljenja učenika u skupine, uz trajanja sata na 45 minuta ali uz poštivanje epidemioloških mjera koje su na snazi.

Prije početka ove školske godine, na sastanku ravnatelja osnovnih i srednjih škola s resornim ministrom Rašidom Hadžovićem, dogovoreno je da će se nastava prilagođavati epidemiološkoj situaciji.

Prema tome, dogovorene su četiri razine prema kojima će se prilagođavati izvođenje nastave: zelena, žuta, narančasta i crvena.

Žuta razina nastaje ukoliko 20 posto nastavnog kadra oboli od covida i tada će se nastava organizirati po skupinama, a sat će trajati 30 minuta.

U slučaju da 35 posto nastavnog kadra oboli od covida prelazi se u narančastu razinu, tada će se razredna nastava odvijati u skupinama, a sat će trajati 30 minuta, dok predmetna nastava prelazi online.

Crvena razina opasnosti je potpuni lockdown i online nastava.

Kopirati
Drag cursor here to close