Učenici na izletu

Mostarska 'Ekonomska' u posjeti Zagrebu

Od Interlibera, zagrebačke katedrale, baroknoga dvorca do samoborskih kremšnita i krapinskoga neandertalca
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 11. 2017. u 09:16 Luka Stojkić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici drugih razreda Srednje ekonomske škole Joze Martinovića prošli su vikend, točnije od 10. do 12. studenoga 2017., proveli u Zagrebu i okolici na izletu edukativno-duhovnoga karaktera.

Stigavši u Zagreb, prva je postaja bila Arena Centar gdje su se učenici malo okrijepili i obavili kratku kupovinu.

''Nakon toga smo se uputili na Zagrebački velesajam gdje se održavao 40. međunarodni sajam knjiga Interliber. Nestrpljivo smo ušli u paviljon 5 iznenađeni brojem posjetitelja koji nas je dočekao. No, nismo se dali smesti, milijuni raznovrsnih knjiga bili su pred nama. Osobito smo uživali u znanstveno fantastičnome žanru te neobičnim izdanjima stripova. Svatko je mogao naći nešto za sebe.  Popodne istoga dana posjetili smo Samobor, gradić satak vremena udaljen od Zagreba, gdje smo uživali u prelijepoj staroj jezgri grada te slavnim samoborskim kremšnitama'', napisalu su nam učenici.

  / Svatko je mogao naći nešto za sebe


Nakon burnoga dana, već pomalo umorni,učenici su se uputili u malo mjesto gdje su se smjestili.

''Prilazeći Lužnici, ostali smo zatečeni, pred nama se ukazao pravi pravcati barokni dvorac iz 18. stoljeća. Nismo mogli vjerovali da ćemo tu boraviti. Dočekale su nas više nego ljubazne sestre milosrdnice, vlasnice dvorca koje ga nisu zadržale samo za sebe, nego su ga otvorile za javnost i pretvorile u duhovno-obrazovni centar Marijin dvor.  Časne su sestre bile vrlo srdačne i susretljive, a njihova domaća kuhinja vrlo je ukusna'', kažu učenici.

  / Učenici spavali u dvorcu


''Sutra dan nakon doručka upoznali smo sestru Berislavu, našu vodičicu, inače Mostarku, koja nam je pokazala cijeli dvorac ispričavši nam mnoge zanimljive priče iz njegove povijesti. Potomje slijedio obilazak Zagreba. Prvo smo posjetili impresivnu zagrebačku katedralu u kojoj je smješten grob blaženoga Alojzija Stepinca. Osjećali smo se tako malima pored nje. Sestra Berislava nam je rekla da je toranj mostarske franjevačke crkve niži samo jedan metar.  Potom smo prošetali do Trga svetoga Marka, Krvavoga mosta, Kamenitih vrata i Griča, staroga dijela grada Zagreba na obronku Medvednice iz kojeg je, zajedno s Kaptolom, nastao današnji Zagreb. Nakon što smo se uspinjačom spustili do Ilice, krenuli smo u istraživanje Donjega grada. Na Trgu bana Jelačića već su bile postavljenje adventske kućice i osjećao se božićni duh. Uživali smo, vrijeme je brzo prošlo, bilo nam je žao kada je došlo vrijeme za polazak.

Iduće smo jutro ustali rano, doručkovali te se potom oprostili od naših domaćina, sestara milosrdnica kojima zbilja zahvaljujemo na gostoprimstvu, tome posebnom spoju duhovnosti, ljubaznosti, izvrsne gastronomije i usluge s otvorenim srcem i obiljem Božjega blagoslova. Sve smo to osjetili u trodnevnome posjetu dvorcu Lužnica'',  pišu učenici.

Bacivši posljednji pogled na dvorac i njegovu prelijepu okolicu,  učenici su se smjestili u autobus te krenuli put Krapine. Tamo su posjetili Muzej krapinskih neandertalaca.

''Prije obilaska pogledali smo zanimljiv film otome kako je živio krapinskičovjek prije125 tisuća godina.Zbirka kostiju, koja sadrži gotovo 900 kostiju sedamdesetak pojedinaca, prikupljena je pri iskapanjima od 1899. do 1905. koja je vodio Dragutin Gorjanović-Kramberger. Posebno je dojmljivo bilo kako su do sitnih detalja predstavljeni običaji i život neandertalaca.

To je bila naša posljednja postaja na putovanju Hrvatskim zagorjem. Krenuli smo za Mostar u podnevnim satima prepuni dojmova.Sa sigurnošću možemo reći da je ovo bio izlet za pamćenje jer smo se lijepo družili, bolje upoznali, mnogo toga naučili, a na povratku kući dogovarali smo sljedeći zajednički izlet koji će, nadamo se, biti uskoro!'', pišu nami učenici.

  / ''Sa sigurnošću možemo reći da je ovo bio izlet za pamćenje jer smo se lijepo družili, bolje upoznali, mnogo toga naučili....''
Kopirati
Drag cursor here to close