'Suvremena postaja'

Mostarci će znati kakav zrak udišu?

U Mostaru se ponovno mjeri kvaliteta zraka
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 12. 2020. u 19:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarci će konačno znati kakva im je kvaliteta zraka. Meteorološka postaja postavljena je u sklopu projekta Smart Campus.

''Na području kampusa postavljena je i nova suvremena meteorološka postaja, kao i kamere za video nadzor koje će poslužiti za testiranje i provedbu raznih demo projekata iz područja računarstva. Neki od tih projekata su automatsko prepoznavanje registracijskih oznaka, detekcija vozila i detekcija osoba'', naveli su ranije sa Sveučilišta govoreći kako će svime upravljati središnji sustav za nadzor.

Tada su naveli da je otvorena i web aplikacija za javnost. Upravo putem aplikacije javnosti je trebao biti dostupan i podatak o temperaturi, padalinama, vidljivosti i kvaliteti zraka koje se mjere na kampusu Sveučilišta.

Odmah nakon puštanja u rad aplikacije, meteorološki podaci više nisu dostupni te su ponovno vraćeni. Dostupni su na poveznici.

Foto: ScreenShoot / Web aplikacija projekta nakon puštanja u rad

No, ne zna se jesu li ovo podaci s one mjerne postaje postavljene na kampusu prije nekoliko godina, a, koja je iz nepoznatog razloga brzo prestala s radom.

Podsjećamo, početkom ove godine pokušavali smo saznati zašto ova mjerna stanica ne radi te zašto javnost nema podatke o kvaliteti zraka, ali odgovore nismo uspjeli dobiti.

Tu informaciju, barem prema izvješću koje je proveo Ured za reviziju institucija u FBiH, nema ni Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOiT).

''FMOIT nije omogućen prijenos podataka s uspostavljene mjerne stanice u Mostaru, koju je 2010. godine nabavio FMOIT i ustupio na korištenje Gradu Mostaru. Prema izjavi nadležnih iz FHMZ-a i FMOIT-a, nije omogućen pristup predmetnoj mjernoj stanici, niti nadležne institucije imaju informacije o tome vrši li stanica mjerenja. FMOIT je u proteklom razdoblju pokušavao ostvariti pristup mjernoj stanici, ali poduzete aktivnosti nisu rezultirale pozitivnim ishodom'', stoji u izvješću.

Od Fakulteta nismo uspjeli dobiti informaciju ali zato jesmo od bivšeg djelatnika ovog fakulteta Mladena Brucka koji je kao 'glavnu kočnicu' rada stanice naveo dekana ovog fakulteta Marija Vasilja optuživši ga da ''namjerno sabotira rad stanice iz inata prethodnom dekanu''.

''On neće ni da čuje da to radi. Voli okaljavati prethodnog dekana da je maznuo dobru lovu na projektu'', govori za Bljesak.info. Bruck pojašnjavajući kako je razlog što Fakultet ne daje informacije o stanici i kvaliteti zraka u tome što više nema tko dati te podatke jer je za stanicu bio zadužen on dok je tu radio.

Prema informacijama o javnim nabavama, mjerna stanica u Mostaru je u 2016. godini dva puta bila na popravku. Prvi put 6. lipnja, a drugi put 7. prosinca. Za umjeravanje automatske monitoring stanice za mjerenje kvalitete zraka tvrtki THEISS d.o.o. plaćeno je 5.242,00 KM, dok je za usluge popravka aparata za ispitivanje automatske monitoring stanice za mjerenje kvalitete zraka tvrtkiE3 d.o.o. Sarajevo izdvojeno 2.250,00 KM.

Koji je točan razlog zastoja rada, nikada nismo saznali, ali ono što je važno, konačno ćemo znati kakav zrak udišemo.

Kopirati
Drag cursor here to close