Zaštititi intelektualnost

Mostar: Sve je više slučajeva kršenja intelektualnog vlasništva

Seminar o zaštiti intelektualnog vlasništva na akademskim institucijama
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 04. 2018. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Seminar na kojem je razmatrana provedba institucionalne politike intelektualnog vlasništva za sveučilišta i znanstvene institucije održan je u petak u Mostaru.

Organizatori seminara "WIPO - Praktični vodič za reguliranje prava intelektualnog vlasništva na akademskim institucijama" bili su Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine i Sveučilište u Mostaru, uz pokroviteljstvo Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO).

Po riječima rektora mostarskog sveučilišta Zorana Tomića, pitanje zaštite intelektualnog vlasništva krucijalno je pitanje i aktualno je u cijelom svijetu.

''Ovakvi seminari i rad na zaštiti intelektualnog vlasništva od velike su važnosti, jer je sve više slučajeva kršenja intelektualnog vlasništva. Osobno želim naučiti kako zaštiti prava u vrijeme kada fotokopirnica za deset minuta može "izbaciti" knjigu koju je netko pisao godinama'', kazao je Tomić.

Olga Spasić iz WIPO-vog odjela za tranzicijske zemlje i zemlje u razvoju kazala je kako su znanstvene institucije u našim zemljama glavni izvori i generatori intelektualnog vlasništva te kako je potrebno stvoriti pravni okvir u kojemu se odvija prijenos znanja.

''Situacija je hitna, jer za svaku suradnju s Europom nužno je imati pravila igre. Potrebno je zaštiti rezultate znanstvenih istraživanja te uspostaviti pravila njihovog prijenosa i komercijalizacije'', dodala je Spasić.

Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine Josip Merdžo kazao je kako današnji seminar predstavlja važan korak na putu ka uspostavljanju kvalitetnih politika u sferi zaštite intelektualnog vlasništva na sveučilišnim i istraživačkim institucijama.

''Postoji jasna potrebe da se politike intelektualnog vlasništva definiraju na način da pojedinci, kao kreatori radova, i institucije uspostave definiran odnos koji će osigurati zaštitu intelektualnog vlasništava'', zaključio je Merdžo.

Kopirati
Drag cursor here to close