Stručno usavršavanje

Mostar: Obučavali se direktori predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola

Okončan niz OSCE-ovih obuka na temu Modela za stručno usavršavanje direktora predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola  
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 11. 2017. u 19:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Stručno usavršavanje/ OSCE - Mostar: Obučavali se direktori predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola

 Foto: Stručno usavršavanje/ OSCE

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u suradnji sa Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), organizirala je drugi i završni ciklus obuka na temu Modela za stručno usavršavanje direktora predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u razdoblju od 20. do 24. studenog 2017. godine u Mostaru. U ovom ciklusu obuku je prošlo 80 direktora predškolskih ustanova, te osnovnih i srednjih škola sa područja HNŽ.

''Svrha Modela je da se poboljša kvaliteta obrazovanja i pomogne školama u promoviranju tolerancije i međusobnog razumijevanja'', istaknula je Slađana Ćurak, službenica za programska pitanja u obrazovanju pri Misiji OSCE-a u BiH.

''Obuka je dovela do postavljanja važnih pitanja o tome da li škole idu u pravom smjeru'', rekla je Seada Kuštrić, direktorica IV Osnovne škole u Mostaru. ''Svjesni smo da nam predstoje važna ocjenjivanja našeg rada na međunarodnom nivou i za to se trebamo pripremiti.''

Prema mišljenju Lidije Jerković, savjetnice u Zavodu za školstvo u Mostaru, HNŽ je napravio značajan iskorak 2014. godine kada je uvedeno planiranje razvoja škola, kao sastavni dio godišnjeg plana rada škola. ''Trenutno smo u procesu uvođenja istog u Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju'', rekla je Jerković.

Ovaj Model predstavlja korak dalje u sustav poboljšanju kompetencija direktora škola, kao što su znanja, vještine i odgovarajući stavovi. Model je usvojen u prosincu 2016. godine i predstavljen je svim ministrima obrazovanja u BiH, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close