Obilježava se godišnjica

Dvadeset godina Medicinskoga fakulteta u Mostaru

Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru obilježava 20. godišnjicu rada
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 11. 2017. u 16:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Medicinski fakultet obilježit će 20. obljetnicu djelovanja

Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru obilježit će u subotu, 25. studenoga, 20. obljetnicu svoga djelovanja te promovirati 15. generaciju studenata.

Tom prigodom bit će promovirano 38 doktora medicine te upriličena dodjela plaketa, povelja i zahvalnica tog fakulteta zaslužnim pojedincima i ustanovama, među kojima i prvom dekanu Medicinskog fakulteta prof. Filipu Čuli, hrvatskom ministru zdravstva prof. dr. Milanu Kujundžiću, Vladi RH, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću i mostarskom gradonačelniku Ljubi Bešliću.

Foto: Fena / Prof.dr. Danijel Pravdić

Govoreći o samoj obljetnici, prof. dr. sc. Milenko Bevanda, dekan Medicinskog fakulteta kazao je kako je prošlost fakulteta možda kratka, no da se od budućnosti očekuje mnogo.

Utvrdio je kako je geslo fakulteta bilo i ostalo – težiti izvrsnosti te biti rame uz rame s najboljima.

''Medicinski fakultet je iznjedrio godišnje u prosijeku 40 – 50 mladih liječnika koji su lagano ali sigurno preuzimali ulogu vodećih kako u SKB Mostar tako i na fakultetu'', kazao je dekan, naglasivši protom kao su do sada na tom fakultetu diplomirala 554 studenta, magistralo njih 130, a doktoriralo 87.

Po njegovim riječima, Medicinski fakultet ima veliki potencijal za uvođenje novih studijskih programa, ustrojbenih jedinica i novih metoda i postupaka kako bi se dodatno razvilo područje medicinske edukacije i dijagnostike u Bosni i Hercegovini.

''Nakon uvođenja studija dentalne medicine, izmjene nastavnog kurikuluma studija medicine, uspješnog akreditiranja fakulteta od strane hrvatske agencije za visokoškolsko obrazovanje, u budućnosti se nadamo uspostaviti nove studijske programe i centre izvrsnosti'', kazao je Bevanda.

Dodao je kako je za moderniziranju postojećih sadržaja i stvaranja novih potrebna stabilna financijska baza i stalan izvor prihoda u smislu širenja prostornih kapaciteta, razvoja novih studijskih programa (studijski program medicine i dentalne medicine na engleskom jeziku na dodiplomskoj i poslijediplomskoj razini), razvoja referentnih centara izvrsnosti (simulacijski centar za kliničke vještine, ogranak hrvatskog Cochrane centra, Centar za promicanje zdravstvenog turizma, Centar za nutricionizam), te razvoja i zapošljavanja novih kadrova (kadrovi biomedicinskih usmjerenja).

Foto: Fena / Prof. dr. sc. Milenko Bevanda (L)

Prof.dr. Danijel Pravdić, prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta ustvrdio je kako, uz modernizaciju i uvođenje mnogobrojnih noviteta, taj fakultet iduće godine planira uvesti i studij na engleskom jeziku za strane studente.

Istaknuo je kako će se nastava u potpunosti izvoditi na engleskom jeziku po važećem programu fakultete.

Inače, u povodu spomenute obljetnice izašla je i monografija "Dvadeset godina Medicinskoga fakulteta u Mostaru" koja će javnosti biti predstavljena uskoro.

Foto: Bljesak.info / Zgrada Medicinskog fakulteta u Mostaru
Kopirati
Drag cursor here to close