Zbog arhitektonskih prepreka

Mostar: Majka na predavanja svaki dan nosi svoje dijete studenta

Devet od 18 javnih fakulteta na području Mostara, ima prilagođen pristup osobama s invaliditetom.
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 03. 2019. u 13:24 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U roku od pet godina studenti sa invaliditetom koji studiraju u Mostaru imat će prilagođen pristup fakultetima.

Naime, devet od 18 javnih fakulteta na području Mostara, ima prilagođen pristup osobama s invaliditetom.

Tako je na Sveučilištu u Mostaru (SUM) u potpunosti prilagođen prilaz u vidu rampe i dizala na zgradama fakulteta novije arhitektonske građe, što uključuje Filozofski, Građevinski, Medicinski i Fakultet zdravstvenih studija.

Samo noviji fakulteti potpuno prilagođeni

Mostarsko Sveučilište u svojoj unutarnjoj organizaciji ima i Ured za podršku studentima s posebnim potrebama, koji ističu kako rade na ostvarivanju nesmetanog pristupa fakultetima studentima s poteškoćama.

''Nažalost, na ostalim zgradama pristup nije prilagođen; međutim, na inicijativu Ureda na vrhu liste prioriteta Sveučilišta je ugradnja dizala i prilagodba prilaza na šest preostalih zgrada, što će biti i realizirano u dogledno vrijeme. Svaki prijedlog Ureda za podršku studentima s posebnim potrebama, prijedlog Studentskoga zbora, kao i zahtjeve samih studenata, vodstvo Sveučilišta uvažava i realizira, jer su interesi naših studenata interesi i ciljevi Sveučilišta'', rekla je za Bljesak.info voditeljica Ureda, Monika Zovko.

Fakulteti Univerziteta u razini partera

Na Univerzitetu 'Džemala Bijedića' (UNI-MO) nesmetan je pristup fakultetskim zgradama Ekonomskog fakulteta, Fakulteta informacijskih tehnologija, Građevinskog fakulteta, Pravnog fakulteta i Mašinskog fakulteta te objektima Instituta Agromediteranskog fakulteta, Univerzitetske biblioteke i Rektorata.

Od navedenih osam objekata, tri objekta su opremljena rampom: Fakultet informacijskih tehnologija, Pravni fakultet i zgrada Rektorata, dok su ostali ulazi prizemnog karaktera, odnosno u razini s parterom. Povrh toga, navode s Univerziteta, Građevinski fakultet posjeduje dizalo. Objekti preostala tri fakulteta (Fakultet humanističkih nauka, Nastavnički fakultet i Agromediteranski fakultet) trenutno nemaju prilagođen ulaz u zgradu, odnosno imaju prag/stepenicu.

Unutar samih objekata, osigurano je nesmetano kretanje, boravak i radna Ekonomskom fakultetu (dva amfiteatra i studentska služba u prizemlju), Fakultetu informacijskih tehnologija (učionica, studentska služba i nekoliko ureda u prizemlju), na Građevinskom fakultetu (gdje su sve učionice bez pragova i odgovarajuće širine vrata), na Mašinskom fakultetu (gdje su vrata učionica u prizemlju dovoljne širine, a pragovi manji od 2 cm), zatim na Agromediteranskom fakultetu (laboratorij i učionice Instituta), te na Fakultetu humanističkih nauka (amfiteatar i pet učionica u prizemlju), rečeno je s Univerziteta. Također, pristup zahodu moguć je na Pravnom fakultetu, Mašinskom fakultetu, Ekonomskom fakultetu, Građevinskom fakultetu i Nastavničkom fakultetu, od čega je zahod namjenski prilagođen osobama s invaliditetom na Pravnom fakultetu i Mašinskom fakultetu.

Pravno prilagođeni, a arhitektonski?

Kako je za Bljesak.info rekla Inga Kotlo iz stručnog tima za odnose s javnošću Univerziteta, pored povremenih aktivnosti dizanja svijesti poput predavanja, debata i sličnih događaja te dostupnih relevantnih oko 70 naslova priručnika i literature o pitanjima studenata s invaliditetom, studentima je i kroz pravni okvir osigurana povlastica studiranja na Univerzitetu.

''Dodatne mjere, olakšice i povlastice za osobe s invaliditetom sadržane su u pravnom okviru Univerziteta, kao npr. u članu 23. Pravilnika o načinu polaganja ispita i ocjenjivanju studenata na Univerzitetu 'Džemal Bijedić' u Mostaru, kojim se za studente s posebnim potrebama koji nisu u mogućnosti ispit polagati na način utvrđen studijskim programom ili im prostorija za polaganje ispita nije dostupna, fakultet obavezuje osigurati drugi način polaganja prilagođen njihovoj potrebi. Dodatne mjere uključuju i Odluku Mašinskog fakulteta da, u slučaju upisa studenta s invaliditetom, nastava za godinu studija koju pohađa ta osoba izvodila bi se u potpunosti u prizemlju objekta, te odluku Univerzitetske biblioteke da studenti s invaliditetom ne prolaze uobičajenu proceduru naručivanja knjiga reversom, nego knjige dobivaju odmah po potraživanju'', rekla je Kotlo.

Majka na rukama studenta nosi na fakultet

Pomoćnica rektora SUM-a za nastavu, studente i pravna pitanja, Vesna Kazazić, na tribini Studentskog zbora održane u siječnju, rekla je kako Sveučilište u sljedećih pet godina planira ukloniti arhitektonske prepreke na svim fakultetima.

''U ovih pet godina u planu je ukloniti sve arhitektonske prepreke koje su smetnja studentima s posebnim potrebama. Ove godine u Akcijskom planu za 2019. godinu uradit ćemo to na Fakultetu prirodoslovnih, odgojnih i matematičkih znanosti (FPMOZ). Ugradit ćemo dizalo, zatvorili smo financijsku konstrukciju'', rekla je pomoćnica rektora.

Kazazić navodi da je upravu Sveučilišta za ugradnjom dizala potaknula informacija tijekom obilježavanja Dana osoba s invaliditetom kada su od studenata doznali da na FPMOZ-u studira student kojega majka svaki dan nosi na rukama i iznosi na prvi kat fakulteta kako bi mogao sudjelovati u procesu nastave.

Ima volje ali nema novca

I Univerzitet bi radio na prilagodbi fakulteta studentima s teškoćama no, navode, nemaju financija.

''Dobra volja i planovi za otklanjanje postojećih arhitektonskih barijera i dalje unapređenje trenutnih uvjeta u objektima Univerziteta svakako da postoje, međutim, trenutna financijska situacija ne dozvoljava promptne akcije po tom pitanju. Univerzitet je, svakako, otvoren za suradnju s nacionalnim, regionalnim i internacionalnim akterima za implementaciju različitih projekata kojima bi se na adekvatan način adresirala ova tema'', rekla je Kotlo za Bljesak.info.

Stigmatizacija prisutna

Trenutni broj registriranih studenata s invaliditetom na Univerzitetu je dvoje, a zaposlenika s invaliditetom četvrto. Na SUM-u je, tvrde, trenutno prijavljeno 16 studenata s posebnim potrebama.

''Broj studenata s teškoćama je u stvarnosti veći, ali je na njima da odluče hoće li se registrirati i tako zatražiti pomoć. Neki smatraju da ne spadaju niti u jednu od navedenih kategorija, a razlog njihovog neprijavljivanja može biti i strah od stigmatizacije. Želim naglasiti da studenti koji stvarno imaju posebne potrebe registracijom mogu biti samo na dobitku, jer naša misija i cilj jeste njihova cjelovita inkluzija u akademsko društvo'', rekla je za Bljesak.info Zovko iz sveučilišnog ureda za studente s posebnim potrebama.

Kako bi osobe s invaliditetom i došle do fakulteta, njima su znatno otežane i ranije faze obrazovanja. Naime, samo tri osnovne škole na području Hercegovačko-neretvanske županije u potpunosti prilagođene osobama s tjelesnim teškoćama. Čak i Osnovna škola za djecu s posebnim potrebama u Mostaru, nema prilagođen pristup školskim prostorijama te nastavno osoblje nosi učenike po školskoj zgradi. Situacija, ništa bolja, nije ni sa srednjim školama.

Kopirati
Drag cursor here to close