Politika prema mladima

Udruga Moba provela projekt ''Pregled postojećeg stanja i jačanje kapaciteta mladih u FBiH''

Udruga Moba posvećena je daljnjem unaprjeđenju položaja mladih u FBiH i radit će na provedbi preporuka iz ovog istraživanja kako bi se osiguralo da politike prema mladima budu u skladu s njihovim potrebama.
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 09. 2023. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga Moba, uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, provela je projekt pod nazivom "Pregled postojećeg stanja i jačanje kapaciteta mladih u FBiH", u okviru Transfera za mlade.

Ovaj projekt imao je za cilj pružiti bolji uvid u postojeće politike prema mladima u Federaciji Bosne i Hercegovine, te istražiti načine unaprjeđenja kako bi se ojačali kapaciteti mladih u FBiH.

Jedan od ključnih aspekata ovog projekta bio je desk istraživanje koje je pružilo uvid u primjere dobre prakse iz inozemstva kad su u pitanju politike prema mladima. Ovo istraživanje je identificiralo uspješne politike i programe koji su već primijenjeni u drugim zemljama, a koji bi se mogli prilagoditi i primijeniti u FBiH. Rezultati ovog dijela projekta pružili su smjernice i preporuke za razvoj sličnih politika u FBiH.

Uz desk istraživanje, u okviru projekta provedeno je i anketno istraživanje među mladima FBiH, kako bi se ustanovilo koliko su upoznati s postojećim politikama prema mladima u FBiH. Istraživanje je ukazalo na nizak stupanj znanja mladih o stanju vezanom za politike prema mladima u FBiH, te potrebu za podizanjem svijesti, boljim informiranjem i edukacijom mladih o tim politikama kako bi se njihov interes za ovu tematiku povećao.

Nadalje, u sklopu ovog projekta Udruga Moba je također organizirala tribinu koja je okupila pedeset mladih sudionika iz različitih dijelova FBiH. Tijekom tribine razgovaralo se o poznavanju postojećih politika prema mladima u FBiH, njihovim nedostacima te mogućim koracima za poboljšanje. Ova interaktivna rasprava omogućila je mladima da iznesu svoje stavove, mišljenja i potrebe u vezi s politikama prema mladima te pružila važan uvid u stajališta mladih i njihove sugestije za buduće politike.

Rezultati istraživanja ukazali su na pozitivne primjere postojećih politika među mladima u drugim zemljama koje mogu biti značajan alat prilikom razvoja istih politika u FBiH. Istovremeno, istraživanje i tribina ukazali su na nizak stupanj znanja mladih o stanju vezanom za politike prema mladima u FBiH kao i generalno značajno nizak interes mladih za ovu tematiku.

U konačnici rezultati istraživanja i tribina ukazali su na važnost rada na jačanju kapaciteta mladih u FBiH i unaprjeđenju politika prema mladima.

Udruga Moba posvećena je daljnjem unaprjeđenju položaja mladih u FBiH i radit će na provedbi preporuka iz ovog istraživanja kako bi se osiguralo da politike prema mladima budu u skladu s njihovim potrebama.

Ovaj projekt predstavlja važan korak prema boljoj budućnosti mladih u FBiH i izražavanju njihovih potreba i stavova u vezi s politikama koje ih se tiču.

Kopirati
Drag cursor here to close