Pred školsku godinu

Ministrica: Udžbenike treba ostavljati u školi

Sci-Tech / Obrazovanje | 30. 08. 2017. u 09:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema riječima ministrice obrazovanja i znanosti FBiH, dr. sc. Elvire Dilberović, stručnjaci apeliraju da maksimalna težina školske torbe s priborom i pratećom opremom ne smije biti veća od 10 posto ukupne tjelesne težine djeteta, prema preporučenoj tablici tjelesne težine za djecu od pet do 18 godina, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

''Potrebno je birati školsku torbu sa svijetlim trakama na vanjskom dijelu i pernice od lakšeg materijala. Također, stvarati kod djece naviku da se u pernici nalazi samo onaj pribor koji im je potreban za jedan radni dan, izbjegavati kupovinu bilježnica tvrdog poveza te kontrolirati sadržaj đačke torbe'', rekla je za Dnevni avaz Dilberović.

Seoske i prigradske škole, dodaje, koje rade u jednoj smjeni trebaju osigurati da učenici sve knjige i pribor ostavljaju u školi, a gradske škole koje rade u dvije smjene trebaju osigurati ormariće u kojima će učenici ostavljati knjige te im kontinuirano ukazivati na pravilno nošenje đačke torbe. Također, od učenika ne treba zahtijevati da kupuju bilježnice velikog formata.

''Koordinacija ministarstava obrazovanja i znanosti u FBiH'', kazala je ministrica Dilberović, ''donijela je smjernice o postupku pripremanja i odobravanja udžbenika, radnih udžbenika i drugih nastavnih sredstava za osnovne i srednje škole na području FBiH u kojoj je kao obavezno nastavno sredstvo navedeno samo udžbenik, što znatno olakšava školsku torbu''.

Osim toga, radna grupa sastavljena od predstavnika ministarstava obrazovanja, izdavačkih kuća, sindikata i prosvjetno-pedagoških zavoda izradila je koncepciju udžbenika u kojoj je određena manja gramaža papira, zahvaljujući čemu će se smanjiti i pojedinačna težina udžbenika.

Kopirati
Drag cursor here to close