Energetska efikasnost

Ministar i premijer kontroliraju radove u OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića

Vlada HNŽ zgradu Škole obnavlja u okviru Projekta energetske efikasnosti kroz koji je već obnovljeno 7, u tijeku je obnova 4, a za obnovu se priprema još 7 javnih objekata u HNŽ.
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 03. 2018. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako se odvijaju radovi na zgradi i dvorani Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Mostaru, provjerili su tijekom današnje posjete Rašid Hadžović, ministar obrazovanja znanosti kulture i sporta HNŽ-a i Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ.

Foto: Bljesak.info / Radovi idu predviđenom dinamikom

''Realiziranje Projekta energetske učinkovitosti samo je jedna od aktivnosti Vlade kako bi se unaprijedio sustav obrazovanja. Do sada smo obnovili sedam javnih objekata, a uz školu koju danas obilazimo - za čiju obnovu će biti izdvojeno oko 1.200.000 KM u tijeku je ''utopljavanje''  još tri: OŠ Kardinala Stepinca u Neumu, Srednje škole u Jablanici i OŠ u Drežnici. Pripravljaju se potrebna dokumenta za obnovu još sedam školskih objekata na kojima će radovi započeti po okončanju toga postupka. Također, Vlada proračunskim sredstvima sufinancira izgradnju i obnovu 12 školskih objekata i športskih dvorana u HNŽ“, kazao je predsjednik Herceg.

Dodao je i to kako je konačan cilj obnova svih javnih objekata u HNŽ, kako u obrazovanju i zdravstvu, tako i u pravosuđu i unutarnjim poslovima podsjetivši kako je Projekt energetske učinkovitosti najbitniji projekt na kojem Vlada uspješno radi od početka mandata.

Podsjetimo, sporazum o razumijevanju u okviru  projekta ''Energetska efikasnost u BiH'' Vlada je u okviru projekta Svjetske banke BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project), u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, bit će implementirane mjere energijske učinkovitosti na četiri dodatne školske ustanove.

Tim povodom potpisan je ugovor između Josipa Martića, federalnog ministra prostornog uređenja i predstavnika kompanije Promark d.o.o. Mostar, koja će biti izvođač planiranih radova.

Foto: Bljesak.info / Domaćini su dočekali goste

Uz predsjednika Hercega, radove na školskom objektu obišao je i dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa koji je kazao kako obnova školskih objekata poboljšava uvjete boravka djece i prosvjetnih djelatnika, doprinosi uštedama u troškovima za energiju, te štiti okoliš.

Darija Stojčić, ravnateljica Škole zahvalila je predsjedniku Hercegu i Vladi Hercegovačko-neretvanske županije koja je prepoznala potrebe Škole koju pohađa oko 500 učenika. Podsjetila je, također, na to kako je Vlada i protekle godine izdvojila 90.000 KM za poboljšanje uvjeta rada u školi.

''Uistinu smo prezadovoljni što je upravo naša Škola izabrana da bude dio Projekta energetske učinkovitosti. Škola je izgrađena 1980. godine i nikada nisu izvedeni radovi ove vrste te je u dosta lošem stanju. Od srca, osobno i u ime djelatnika i učenika, zahvaljujem predsjedniku Hercegu i Vladi na tomu što ćemo uskoro imati školsku zgradu na koju možemo biti ponosni“, kazala je ravnateljica Stojčić.

Predsjednik Herceg i ministar Hadžović održali su i kraći sastanak s djelatnicima Škole na kojem je, uz obnovu školske zgrade, razgovarano i o ostalim aktualnim temama iz područja osnovnoga obrazovanja.

Foto: Bljesak.info / Druženje u prostorijama škole

Radovi koji podrazumijevaju mjere poput zamjene prozora, ugradnje termo fasade, unapređenja sustava grijanja i drugih na ovim objektima, započet će 01.02.2018. godine i trajat će četiri mjeseca.

Nakon realiziranja projekta, očekuju se značajne uštede na troškovima za energiju te će se doprinijeti smanjenju emisija CO2.

Kopirati
Drag cursor here to close