Fond otvoreno društvo BiH

Memorijalna predavanja ''Prof. dr. Zdravko Grebo''

Povodom godišnjice smrti profesora Zdravka Grebe, Centar za javno pravo uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH najavljuje seriju predavanja
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 01. 2022. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Memorijalna predavanja 

Povodom godišnjice smrti profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu, Zdravka Grebe (30. srpnja 1947. – 29. siječnja 2019.), Centar za javno pravo uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH najavljuje seriju predavanja kojima želi potsjetiti na Grebin akademski, socijalni i politički angažman.

Praktično djelovanje profesora Grebe je u bivšoj Jugoslaviji imalo konture sustavnog rada na razvoju pravednog društva.

Za vrijeme rata i u postratnom periodu bio je ''živa institucija'' koja je od univerziteta do ulice branila kulturu pred barbarstvom, poziciju čovjeka pred svim formama kolektivističkog nasilja i vrijednost racionalnog prava pred voluntarizmom.

Uz njegovo ime se otvara pitanje mjere akademskog angažmana u politici, nevladinom sektoru i socijalnim pokretima, a time i pitanje razumijevanja i reakcija na izazove aktualnog trenutka u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

Riječ je, dakle, o zemljama bivše Jugoslavije koje su uvezane u bosanskohercegovačke ustavne i političke stranputice. 

Memorijalna predavanja će upravo zbog toga tematizirati probleme koji opterećuju odnose u BiH i susjednim zemljama.

Predavači su ugledni intelektualci: Sonja Biserko (Beograd), Ivan Šarčević (Sarajevo), Žarko Korać (Beograd), Tvrtko Jakovina (Zagreb), Edin Šarčević (Leipzig) i Dejan Jović (Zagreb).

Oni će izabrane problem predstaviti ideološki neutralno i u skladu sa strogim metodološkim zahtjevima vlastite struke. Spektar tema obuhvata rekonstrukciju odnosa Hrvatske i BiH, Hrvata prema BiH, smisla i dometa „sprskog sveta“, etičnosti u politici, unutarnje logike autoritarnih društava i prava naroda na samoopredjeljenje.

Predavanja su otvorena, pristup je moguć u online formi putem Zoom-aplikacije. 

Centar za javno pravo uspostavlja kulturu dijaloga i ovom najavom pozivamo, i na predavanja, i na učešće u raspravi kako bi se predstave o događajima i praktičnoj politici rasteretili mitologiziranih slika i oslobodile debelog sloja ideoloških naslaga nanešenih po stvarnim događajima. 

Demistifikacija političke prakse koja je obesnažila poziciju samog čovjeka i dignitet njegovog dostojanstva u cjelini korespondira sa sveukupnim angažmanom Zdravka Grebe, navode organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close