VIDEO

Materijalna situacija najčešći razlog odustajanja od obrazovanja

Udruženje "Žene sa Une" u partnerstvu s organizacijom "Save the children" i Omladinskim centrum "Vermont" iz Brčkog realizira projekat "Bright 4 all -
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 02. 2020. u 17:20 Fena
Materijalna situacija najčešći razlog odustajanja od obrazovanja

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje "Žene sa Une" u partnerstvu s organizacijom "Save the children" i Omladinskim centrum "Vermont" iz Brčkog realizira projekat "Bright 4 all - Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u BiH", koji financira Europska unija.

Cilj projekta je upozoriti na nedostatak sustavnog pristupa, a današnjim sastankom pokušalo se potaknuti nevladin sektor da djeluju zajednički s partnerskim organizacijama u zagovaranju i promociji obrazovanja za svu djecu.

Rezultati istraživanja, koje je obuhvatilo 1.132 djece, a koje je imalo za cilj rasvijetliti pitanje odustajanja od obrazovanja, pokazalo je da je najčešći razlog teška materijalna situacija, nedostatak sredstava za prijevoz do škole, te nezaposlenost roditelja.

''Neka djeca su primorana da rade u vrijeme koje trebaju provesti u školi. Imali smo iskustvo susresti se s djecom koja kada dospijeva kesten ili gljive ne dolaze u školu po mjesec ili mjesec i po. Neka djeca su navodila i bolest kao razlog odustajanja od škole, a jedan od razloga jesu i maloljetnički brakovi'', kazala je koordinatorica projekta Fatima Šušnjar.

Današnja radionica na temu "Razvijanje lokalnih mobilizacijskih planova za prevenciju napuštanja obrazovnog sistema", a namijenjena nevladinim organizacijama, treba da omogući dalji i zajednički razvoj lokalne inicijative usmjerene na podizanje svijesti i animiranje zajednice da se pozabave problemom ranog napuštanja obrazovanja.

''Ono što mi kao udruženje možemo učiniti je doprinos u vidu bavljenja ovom problematikom u nekom od svojih narednih projekata. Ovakve i slične edukacije trebaju da budu poticaj, naročito ljudima u obrazovanju. Problem ranog napuštanja obrazovanja nije problem sustava već i nevladinih organizacija'', istaknula je Aida Pašić iz Udruženja za obrazovne incijative"5 Plus" iz Cazina.

Kopirati
Drag cursor here to close