U regiji jeftinije

Kvaliteta slaba, cijene visoke - Papren život u studentskim domovima

U Sarajevu smještaj 220 KM, a u Beogradu 37 KM mjesečno
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 04. 2019. u 22:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor fotografije: mojfaks.com / Ilustracija

Studenti u BiH prinuđeni su plaćati smještaj u domu puno više nego kolege iz Zagreba i Beograda, iako je prosječna plaća od 890 maraka u BiH znatno niža nego u prijestolnicama regije.

Avaz.ba je usporedio cijene studentskog smještaja u domovima u Sarajevu s onima u Beogradu i Zagrebu i došli do poražavajućih rezultata.

Merim Serdarević, bivši predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), ističe da su brojni oni koji žele studirati u Sarajevu.

''Nažalost, kvaliteta je slab, a troškovi visoki. No, dosta je bolje nego prije, a nadam se da će uskoro biti još kvalitetniji hrana, smještaj... '', kazao je Serdarević, dodavši da je u Beogradu i Zagrebu znatno bolja usluga za nižu cijenu.

Tako se u Sarajevu jednokrevetna soba plaća i do 220 maraka, a u Studentskom centru u Zagrebu oko 175 KM (oko 700 kuna). Kada je riječ o smještaju četvrte kategorije, sa zajedničkim kupatilom, studenti u glavnom gradu BiH trebaju izdvojiti 110 KM, a u Zagrebu od 75 do 100 maraka.

Daleko je jeftinije u Beogradu. Cijene, naravno, ovise o kategoriji, pa 17 KM (1.020 dinara) košta smještaj u četverokrevetnoj sobi, a jednokrevetna je oko 37 KM (2.230 dinara) mjesečno.

Svi stanari studentskih domova, osim smještaja, imaju pravo i na ishranu u studentskim restoranima, po povoljnim cijenama. Doručak je oko 0,67 KM, ručak 1,20 KM, večera manje od marke.

''U beogradskim domovima najviše je studenata iz Užica, Čačka, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Novog Pazara, Sjenice…'', kazali iz Studentskog centra „Beograd“.

Tarik Curić, direktor Studentskog centra u Sarajevu, ističe da je studentski život znatno poboljšan.

''Podigli smo kvalitetu ishrane na najvišu razinu, studenti danas imaju izbor od 17 različitih jela. Studentu je potrebno oko 150 KM mjesečno za prosječan smještaj i dva obroka. U posljednje vrijeme imamo sve veći broj stranih studenata, pa čak i iz Indije'', kazao je Curić.

Kopirati
Drag cursor here to close