Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Kordić: ''Nisam zadovoljan kako se Mostar ponaša prema invalidima''

''Hvala svima koji danas stavljaju ovu temu kao aktuelnu temu. Hvala vam zato što se o ovom problemu razgovara''.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 12. 2021. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Mostaru u petak je u 11 sati obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom pod nazivom ''Položaj studenata s invaliditetom u visokoškolskom sustavu obrazovanja.

U uvodnom obraćanju, prisutnima se obratio rektor mostarskog sveučilišta Zoran Tomić.

''Ne pravimo nikakvu razliku, dapače na dispoziciji smo, pomoći na sve načine. Budite glasni, budite uporni i samo tako ćemo doći do toga da vi pokrenete nas, a mi pokrenemo nove sustave kako bi nam život bio svim ljepši'', poručio je prisutnima te se zahvalio cjelokupnom Sveučilištu i svim Udrugama koje su sudjelovale u ostvarivanju ovakvog programa.

Jedan od mnogobrojnih posjetitelja, bio je i gradonačelnik grada Mostara, Mario Kordić koji je također uputio riječi hvale organizatorima, te se malo pozabavio problematikom kada je u pitanju postupanje Grada prema osobama s invaliditetom.

''Hvala svima koji danas stavljaju ovu temu kao aktualnu temu. Hvala vam zato što se o ovom problemu razgovara. Moja profesija je jako bliska ovoj temi. Zadnjih 4-5 godina sam intenzivno radio sa svima vama kroz formiranje centra za logopediju. Ono što mi je ostalo nezavršeno je kadrovska politika, odnosno neko nerazumijevanje institucija u gradu koje bi trebale podržavati i inicirati taj projekt'', započeo je Kordić.

Dodao je kako u posljednje vrijeme ''stalno obilježavamo određene dane, a mišljenja sam kako je ovo jedan od najbitnijih dana koji se trebaju obilježiti''.

''Jesam li sam zadovoljan gradom Mostarom, kako on izgleda i kako se on ponaša prema invalidima, ja iskreno moram reći kako nisam zadovoljan. Imamo li imamo zakone i propise koji bi to trebali regulirati? – Imamo i oni čak nisu loši. Međutim provođenje tih propisa i poštivanje tih zakona nam ne ide'', kazao je Kordić, koji je priznao kako Grad Mostar infrastrukturno nije na zavidnoj razini.

''Grad Mostar trenutno infrastrukturno nije na nekoj zavidnoj razini. Usudio bih se reći da je na lošoj razini kada su u pitanju pristupi invalida javnim institucijama, te kad je u pitanju gradska infrastruktura u smislu pješačkih prijelaza. To je zaista veliki problem, a nama u gradskoj upravi vrlo jednostavan za riješiti. U gradu Mostaru ćemo na ovom problemu intenzivno raditi i pokušati invalidnim osobama biti partner, osluškivati što je prioritet i baviti se tom problematikom'', zaključio je Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close