Neravnopravnost

Pleter rektoru u Sarajevu: Ne možete pričati o ravnopravnosti dok za Božić održavate ispitne rokove

"Ne znajući moje podrijetlo, profesor me uvjeravao kako nisam Hrvat, nego Bošnjak katolik, a i katolik sam 'slučajno', točnije, mojim precima je nametnuto katoličanstvo."
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 03. 2021. u 16:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Problemi u BiH moraju se rješavati dijalogom", poruka je rektora Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Rifata Škrijelja na konferenciji "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini" održanoj u Neumu u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Rektorskog zbora Republike Hrvatske. 
 
Na ovu izjavu Hrvatska zajednica "Pleter" upućuje oštru reakciju, s obzirom kako vodstvo ovog univerziteta ne pristaje na sastanak s njihovim predstavnicima već duže vrijeme, ignorirajući zamolbe studenata koji su voljni upravo dijalogom rješavati probleme s kojima se svakodnevno susreću. 
 
"Pozdravljamo razmišljanje i izjavu rektora Univerziteta u Sarajevu da probleme koji su evidentni, kao što je (ne)poštivanje ljudskih prava, treba rješavati dijalogom", izjavio je predsjednik Hrvatske zajednice "Pleter" Ante Kelavić iskoristivši ovu priliku da još jednom pozove rektora Škrijelja na sastanak. 
 
"Bilo bi pristojno odgovoriti barem na jedan od naših upita za sastanak rektorata s predstavnicima 'Pletera' koje smo uputili putem službene e-mail adrese kako bismo upravo razgovarali o pitanjima i problemima ravnopravnosti u Sarajevu, što je i sam rektor spomenuo na jučerašnjoj konferenciji u Neumu!", objašnjava Kelavić. 
 
Problemi o kojima predstavnici "Pletera" žele razgovarati s rektorom Univerziteta u Sarajevu su, kako navodi njihov predsjednik, brojni. 

Ispiti za vrijeme Božića

"Ne možete govoriti o ravnopravnosti ispred institucije u kojoj rade pojedini profesori koji na drugi dan Božića održavaju ispitne rokove. Ne možete ni pozivati na dijalog, a dvije godine ignorirati zamolbe za razgovor s predstavnicima studentske udruge kao što je 'Pleter', koja okuplja jako velik broj mladih ljudi koji studiraju u Sarajevu." 
 
Upravo je jedna članica Hrvatske zajednice "Pleter", prema riječima Kelavića, doživjela verbalni napad u studentskoj službi Pravnog fakulteta u Sarajevu. 
 
"Kolegica je tražila svoje pravo na besplatno školovanje na temelju očevog statusa, koji je nositelj ratnog vojnog odličja. Poručeno joj je da je treba biti sram te da je HVO neprijateljska vojska", kaže Kelavić dodavši kako je ovo jedan od rijetkih problema koji se čak i uspio riješiti, a bezbroj je onih o kojima se šuti.

Ozbiljne optužbe

Jedan od najvažnijih problema studenata u Sarajevu je, prema mišljenju predsjednika "Pletera", nametanje ideologije umjesto znanosti, što je, kako priznaje, osjetio i na svojoj vlastitoj koži. 
 
"Ne znajući moje podrijetlo, profesor me uvjeravao kako nisam Hrvat, nego Bošnjak katolik, a i katolik sam 'slučajno', točnije, mojim precima je nametnuto katoličanstvo." 
 
Ante Kelavić koristi ovu priliku da još jednom javno pozove rektora Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Rifata Škrijelja na susret i razgovor. 
 
"Jedino surađujući zajedno možemo pokušati riješiti nagomilane probleme na UNSA", poručio je predsjednik HZ "Pleter", priopćeno je. 
Kopirati
Drag cursor here to close