Olakšica

Kanton 'široke ruke': Besplatni udžbenici za sve osnovce

Posebno će to dobro doći Osnovnoj školi "Mejdan" u Tuzli, koja ove godine bilježi porast broja učenika, što je rijetkost.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 08. 2022. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici svih osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu ove školske godine će dobiti besplatne udžbenike, a njihova podjela školama je već počela.

Iz kantonalnog budžeta je izdvojeno 3,8 milijuna KM za nabavu udžbenika za učenike od prvog do devetog razreda osnovnih škola u TK, prenose Nezavisne

Posebno će to dobro doći Osnovnoj školi "Mejdan" u Tuzli, koja ove godine bilježi porast broja učenika, što je rijetkost.

"Što se tiče naše škole, novu školsku godinu započet ćemo s otprilike 262 učenika, što je povećanje u odnosu na proteklu školsku godinu. Mi u zadnje dvije godine imamo povećanje broja učenika, što je proces za pohvalu. Sretni smo što smo upisali dva odjela prvih razreda i baš smo zadovoljni", rekao je Dževad Mehić, direktor spomenute škole.

I druge škole su počele zaprimati udžbenike kako bi na vrijeme krenule u novu školsku godinu.

"Investicije u obrazovanje doživljavamo kao nešto što je nužno i nešto što je potrebno društvu. Distribucija udžbenika ide dobro i očekujemo da do 1. rujna budu u školama", rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja TK.

Osim nabave udžbenika, u idućem periodu slijede investicije vezane za školske objekte kojima je potrebna rekonstrukcija.

"Nama je potrebna sanacija unutarnje stolarije, kao i vrata na svim prostorijama. Dobili smo 30.000 KM za rekonstrukciju. Naravno, nije to sve od kapitalnih ulaganja. Mi smo dodali još 8.000 KM za sanitarni čvor u područnoj školi 'Šikulje' koju pohađaju učenici od prvog do četvrtog razreda", pojasnio je Džibo Papić, direktor OŠ "Lukavac Mjesto" u Lukavcu.

Kopirati
Drag cursor here to close