Bolja strana izbjegličke nevolje

Kako je Ukrajinac nasmijao Njemačku komentarom o školskom sustavu

'Tu je naravno puno toga što treba nadoknaditi, posebno u vezi s digitalnim platformama, video nastavom i nastavnim sadržajima, ali pomažemo gdje god možemo', kaže jedan od izbjeglih Ukrajinaca u Njemačkoj.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 04. 2022. u 14:44 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da je Njemačka najatraktivnija destinacija za milijune izbjeglica koji se iz čitavoga svijeta pokušavaju probiti u 'obećanu zemlju', poznato je već odavno.

Bivša njemačka vlada, pod vodstvo tadašnje kancelarke Angele Merkel, izazvala je čak i globalnu europsku pomutnju 2015. godine kad je širom otvorila vrata izbjeglicama iz Sirije, dijelom i iz Iraka. U jednome trenutku to više nisu bili izbjeglički valovi nego seobe stanovništva.

Vremenom je došlo do zaoštravanja mjera, Europska unija napravila je svojevrsni plan 'obrane' od izbjeglica. Sklopljen je i sporazum s Turskom, neke su zemlje počele graditi žičane ograde, druge su uvodile posebne režime zaštite granica, ali izbjeglice su nastavili pronalaziti svoje metode kretanja u pravcu Zapada.

Realno gledano, došlo je do zasićenja u javnosti, stvorio se antagonizam prema svih tim ljudima u nevolji, ponajviše zbog pojedinaca koji su sve to koristili za svoje sebične interese.

Najnoviji masovni val izbjeglica je pak onaj ukrajinski. Dakle, u Zapadnu Europu počeli su opet masovno dolazi Europljani u nevolji. Većina zemalja Europske unije dočekuje ih kao svoje najrođenije, kao poželjne izbjeglice i kao ravnopravne na tržištu radne snage.

U Njemačkoj se proteklih dana pojavio jedan zanimljiv tvit u kojem se prenose riječi ukrajinskog izbjeglice u vezi s uklapanjem u njemački školski sustav.

"Sve je više i više ukrajinskih izbjeglica koji dolaze u njemački školski sustav: 'Tu je naravno puno toga što treba nadoknaditi, posebno u vezi s digitalnim platformama, video nastavom i nastavnim sadržajima, ali pomažemo gdje god možemo', kaže jedan od izbjeglih u intervju", piše bloger NETZLEHRER (@blume_bob).

Dakako, kad izbjeglica započne izjavu riječima "ima puno toga što treba nadoknaditi", za očekivati je da u nastavku kaže "jer smo bježeći od rata puno propustili". Međutim, očito je kako mladi Ukrajinac nije impresioniran školskim sustavom u novoj sredini...

Kopirati
Drag cursor here to close