Mostar

Kako će se studenti organizirati?

Istaknuto je da su predstavnici Unije studenata u osnivanju prihvatili obvezu da na adresu Ministarstva i svih šest studentskih organizacija pri javnim visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH dostave tekst Statuta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 09. 02. 2022. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti danas je u Mostaru održan sastanak o studentskom organiziranju u Federaciji BiH, na koji su pozvana sva studentska udruženja pri javnim visokoškolskim ustanovama u FBiH, te na znanje prorektorima za studentska pitanja na ovim ustanovama, priopćeno je iz ovog federalnog ministarstva.

Sastanku su se odazvali predstavnici studentskih parlamenata univerziteta u Sarajevu i Tuzli, Unije studenata Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru, te Unije studenata u osnivanju, o čijem je zahtjevu za odobrenje korištenja naziva ''Federacija'' u imenu Unije, također, bilo govora na ovom sastanku.

Predstavnici Ministarstva su ponovili spremnost da podrže ovu inicijativu i pomognu nastojanja da se krovna studentska organizacija u FBiH registrira u skladu sa zakonom, te su u vezi s tim usuglašeni daljni koraci i aktivnosti.

Ministarstvo je sa svoje strane i do sada učinilo sve, a i u buduće će, kako bi se jedna takva krovna studentska organizacija osnovala na zakonit način. No, i studentska udruženja u ovom slučaju moraju preuzeti svoj dio odgovornosti, a posebno kako bi bila osigurana potpuna uključivost svih studentskih udruženja u Federaciji BiH u procesu osnivanja krovne studentske organizacije, priopćeno je.

Također je istaknuto da su predstavnici Unije studenata u osnivanju prihvatili obvezu da na adresu Ministarstva i svih šest studentskih organizacija pri javnim visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH dostave tekst Statuta, te nastave suradnju s Ministarstvom do registracije Unije, a u skladu sa očitovanjem Federalnog ministarstva pravde.

Također, iskazan je zajednički interes da se nastavi sa aktivnostima na izradi dokumenta ''Zajednički model studentskog organiziranja u FBiH'' s ciljem uređivanja oblasti studentskog organiziranja na transparentan i sveobuhvatan način, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Kopirati
Drag cursor here to close