Program Y

JU Srednja škola Stolac postala prva škola izvrsnosti na području Hercegovine

JU Srednja škola Stolac dobila je status Škole izvrsnosti nakon što su ojačani kapaciteti koji su uključivali obuke nastavnog osoblja, jačanje kapaciteta učenika, provedbu istraživanja i jačanje psihosocijalnih kompetencija učenika.
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 11. 2023. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

JU Srednja škola Stolac 14. studenog 2023. prozvana je prvom Školom izvrsnosti na području Hercegovine.

Svečana ceremonija se održala u prostorijama spomenute škole na kojoj su sudjelovali djelatnici škole zajedno s kolegama iz drugih škola, predstavnicima nevladinih organizacija i ministrima.

U partnerstvu s JU Srednjom školom Stolac, uz neprestanu podršku Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, Pedagoškog zavoda Mostar i Zavoda za školstvo Mostar, proteklo je deset godina tijekom kojih su provedene brojne aktivnosti s ciljem jačanja kapaciteta škole za provođenje jednog od 12 najboljih svjetskih znanstveno utemeljenih obrazovnih programa prevencije nasilja i promicanja zdravih stilova života među mladima, poznatog kao ''Program Y''.

JU Srednja škola Stolac dobila je status Škole izvrsnosti nakon što su ojačani kapaciteti koji su uključivali obuke nastavnog osoblja, jačanje kapaciteta učenika, provedbu istraživanja i jačanje psihosocijalnih kompetencija učenika na temelju metodologije Programa Y. Tijekom procesa jačanja kapaciteta, educirano je nastavno osoblje, provedeno je više od 100 radionica na kojima je sudjelovalo najmanje 120 učenika, a čak 30 učenika postali su aktivisti - vršnjački edukatori.

Foto: PR / JU Srednja škola Stolac postala prva škola izvrsnosti na području Hercegovine

Youth Power, u sklopu YMI programa, već dugi niz godina radi na prevenciji nasilja i promicanju zdravijih životnih stilova. Na području Hercegovačko-neretvanske županije, organizacija surađuje s osnovnim i srednjim školama i univerzitetima. Kvalitet rada škole u Stocu je prepoznat te je sada proglašena školom izvrsnosti.

Ovo je jedna u nizu škola u Bosni i Hercegovini koja je dobila status Škole izvrsnosti i prva na području Hercegovačko-neretvanske županije.

Jačanje kapaciteta škole i postizanje statusa Škole izvrsnosti omogućeno je projektom ''Inicijativa mladića: Promicanje zdravijih životnih stilova i smanjenje interpersonalnog nasilja među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa III'', koji su podržali Vlada Švicarske i CARE Njemačka, a provode ga Youth Power Mostar, CARE International Balkans te ostale partnerske organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close