Zašto vrtići nemaju asistente?

Još jedan dokaz da vlast nije briga za našu djecu

Zašto nadležno ministarstvo već godinama ne odgovara na brojne inicijative za asistente u vrtićkim ustanovama?
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 03. 2021. u 13:43 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrtićke ustanove u Mostaru nemaju asistente za djecu s invaliditetom, i to već godinama. Na brojne inicijative, od nadležnih odgovora nema.

''Asistenti u vrtićima su pitanje dobre volje, nema tu opravdanja. Ako dajete asistente u školama, morate i u predškolskim ustanovama'', poručila je Danijela Kegelj, direktorica JU Dječji vrtići Mostar.

Vrtići se zaobilaze

Dženana Šegetalo, direktorica JU Ciciban za naš portal je rekla kako su vrtići generalno upućivali dopise vezano za asistente posljednje dvije godine, no odgovora nema.

''Vrtićke ustanove jednostavno su zaobiđene, što se tiče asistenata, mi razlog ne znamo'', kaže Šegetalo.

Kegelj dodaje da u JU Dječji vrtići Mostar, od 406 djece, 250 djece treba tretman logopeda, dok su tretmanom uspjeli obuhvatiti 200 djece i to jer su zaposlili četiri volontera logopeda i dva edukacijska rehabilitatora.

''84 djece na različite načine je u posebnom tretmanu, od toga 36 djece ima individualizirani odgojni program. Oni borave u 22 skupine i više nego dobro došao bi im asistent'', kaže Kegelj.

Zašto nema pravilnika?

Ranije smo pisali kako je Hercegovačko-neretvanska jedna od dvije županije u cijeloj državi koja nije bila u stanju 14 godina prilagoditi okvirni Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Na brojne upite, ministarstvo već godinama govori da je novi Zakon u tijeku izrade i da su problem financije, no problem asistenata mogao bi se riješiti i na temelju nekih drugih zakona.

Pročitajte još

Donošenjem Pravilnika o inkluzivnom odgoju i obrazovanju ili nekog sličnog dokumenta mogao bi se definirati status asistenata u predškolskim ustanovama. U našoj županiji ne postoji pravni akt koji definira tko može biti asistent, niti  temeljem kojih kriterija se određuje kojem djetetu je potreban asistent. U školama često i roditelji sami pronalaze asistenta.

Bez sluha institucija

Udruga za Down sindrom Mostar, već sedam godina koristi usluge gradskih vrtića u Mostaru.

''Nakon upisa u vrtić djeca s Down sindromom nemaju asistente. Povremeno je uz suradnju s ravnateljstvom udruga pisala projekte i pokušavala osigurati određen period asistente u predškolskim institucijama. Nekoj djeci asistenti i nisu potrebni, ali nekoj djeci definitivno jesu, i to su im prijeko potrebni da bi normalno funkcionirali u vrtićkoj skupini. Posebice mislim na jaslice gdje je zaista potreban dodatan asistent ili odgajatelj koji će pomoći u radu s djetetom s invaliditetom'', kazao je Igor Ledić, predsjednik Udruge za Down sindrom.

Kaže da nažalost institucije nemaju sluha za vrtiće u Mostaru.

''Nažalost institucije nemaju sluha za vrtiće u Mostaru. Često je problem i taj da je jedna skupina preopterećena tako da ima više djece, svi bi mi voljeli da se sve regulira i da djeca imaju adekvatne uvjete u vrtiću. Ne samo da djeca iz naše udruge nemaju asistente, već sva djeca s invaliditetom nemaju asistente i svakom odgajatelju je otežan rad'', zaključuje Ledić.

Inače, zastupnica u Skupštini HNŽ-a Julineta Jurić 26. siječnja 2021. godine Ministarstvu obrazovanja kulture i sporta HNŽ-a uputila je inicijativu o asistentima u predškolskom obrazovanju.

Zna li ministarstvo nadležnosti?

''Predškolstvo je idealno vrijeme za inkluziju. Ono zahtjeva višu razinu uvažavanja djece s poteškoćama u razvoju, tretira ih kao potpuno ravnopravne sudionike u odgojno-obrazovnom procesu unutar kojeg je osigurana permanentna individualna pomoć u situacijama kada je neophodna, točnije prema asistentima. U nadi da ćete prepoznati važnost inicijative želim istaknuti da dječja prava svakom djetetu trebaju osigurati mogućnost da dosegne najviše što može'', napisala je Jurić u inicijativi na koju do današnjeg dana nije dobila odgovor.

Iako su susjedne županije i države uvele dobre primjere i javno ponudile rješenje problema, koje bi naša županija mogla samo prepisati, nemaju interesa ni za prepisivanje, a kamo li prilagođavanje programa.

Generacije djece prepuštene su sposobnosti ravnatelja ustanova i odgajatelja, a nakon svega ovoga, može se postaviti pitanje, zna li nadležno ministarstvo da je predškolski odgoj njihova nadležnost?

Kopirati
Drag cursor here to close