Spajanje s vikendom

Inspekcije u zbornicama: Kako se slavi Dan učitelja u Mostaru

Primijećeno je kako su pojedini učitelji, mimo kolektivnom ugovoru, sebi uzeli slobodan, odnosno neradni dan.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 10. 2019. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan učitelja, koji se obilježava 5. listopada, je radni nenastavni dan, stoji tako u Kolektivnom ugovoru kojeg su prosvjetni radnici potpisali s Vladom HNŽ-a, pa su inspekcije provjerile radno stanje u mostarskim školama.

Naime, nekoliko se učitelja požalilo portalu Bljesak.info kako su ih u školama posjetili i ''snimali'' inspektori, ali nam je pojašnjeno kako je to stvar redovne procedure provjere poštivanja Kolektivnog ugovora iz oblasti obrazovanja.

Naime, kako nam je rečeno iz Vlade HNŽ-a, odnosno Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, sami su prosvjetari inzistirali na kolektivnom ugovoru ali i na radnom ali nenastavnom obilježavanju Dana učitelja. Stoga su učitelji bili dužni biti na manifestacijama posvećenim tom danu i na svojim radnim mjestima.

Kako nam je pojašnjeno, primijećeno je kako su pojedini učitelji, mimo kolektivnom ugovoru, sebi uzeli slobodan, odnosno neradni dan.  

Istodobno, iz kantonalne vlade stigla je čestitka učiteljima u kojoj premijer Nevenko Herceg ističe kako uz roditelje, prosvjetni djelatnici imaju presudnu ulogu u odgoju i izobrazbi naših mladih naraštaja.

''Učiteljica/učitelj osoba je koju pamtimo cijeloga života i ako smo sretni za učiteljicu/učitelja imati vrsnoga pedagoga koji znade razviti naše prednosti, ali i biti strpljiv poradi naših manjkavosti, onda nas je život blagoslovio! Učiteljsko zvanje nije samo poziv, nego je poslanje koje svaki član društvene zajednice mora znati ispravno vrjednovati i osobito poštovati. U tom duhu, još jednom Vam upućujem srdačnu čestitku ističući kako ćete u meni i u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije uvijek imati potporu'', naveo je, između ostalog, Herceg u čestitci učiteljima.

Foto: Bljesak.info / Izvadak iz Zakona o radnom nenastavnom danu

I resorni ministar Rašid Haždović je čestitao prosvjetnim radnicima u HNŽ Svjetski dan učitelja, istaknuvši značaj rada i uloge učitelja, nastavnika i profesora u odgoju i obrazovanju djece.

''Kvalitetan učitelj je organizator i voditelj nastavnog procesa, mentor, motivator i ravnopravni suradnik. Stoga veliku zahvalnost i poštovanje na trudu i znanju koje prenose, na pažnji i strpljenju kojima daruju našu djecu, vodeći ih do novih spoznaja, školskih, ali i onih životnih, upućujem upravo našim nastavnicima. Kvaliteta obrazovanja je najvažnija za uspjeh i razvoj jedne zemlje. Profesija prosvjetnog radnika kao stuba razvoja zajednice mora se prepoznavati i značajno više cijeniti u našem društvu. Kvalitetnog obrazovanja nema bez adekvatnih uvjeta školovanja, ali ni bez kvalitetnog statusa nastavnika'', kazao je Hadžović na svečanosti organiziranoj u Narodnom pozorištu Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close