Brige

Informacije za maturante: Što se traži na tržištu rada

Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 05. 2020. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima u Bosni i Hercegovini slična je već nekoliko godina, rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Muamer Bandić.

Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inženjer, softver inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista.

''Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih. Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima, te profesorima, posebno razredne nastave i bosanskog i engleskog jezika“, naveo je Bandić.

Dodao je kako je najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) za prodavače i ugostitelje, posebno konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka, radnici u call-centrima.

''Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, strojarski tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara, tekstilnih tehničara i saobraćajnih tehničara'', rekao je Bandić

Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, fasaderi. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih.

''S druge strane, najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom ima među prodavačima, automehaničarima, bravarima, vozačima motornih vozila, frizerima, kuharima i konobarima'', rekao je Bandić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close