Lajk za naučnu ekipu

I mostarski učenici na natjecanju znanstvenih radova iz energetske efikasnosti

U Pozorištu mladih u Sarajevu danas je održana prezentacija radova finalista školskog natjecanja ''Lajk za naučnu ekipu''
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 12. 2018. u 17:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Pozorištu mladih u Sarajevu danas je održana prezentacija radova finalista školskog natjecanja ''Lajk za naučnu ekipu'' na kojem su učenici osnovnih i srednjih škola u BiH predstavili inovativne projekte iz oblasti energetske efikasnosti. 

Natjecanje je organizirano u sklopu projekta ''Zeleni ekonomski razvoj'' koji implementira UNDP uz financijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Za natjecanje je 26 školskih ekipa iz cijele BiH prijavilo svoje znanstvene radove iz energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a stručni žiri je odabrao sedam finalista.

Superfinalisti su stigli iz Banjaluke, Teočaka, Bihaća, Ključa, Mostara i Sarajeva, a kao najbolji u kategoriji osnovnih škola proglašen je projekt "Pametno osvjetljenje" učenika Osnovne škole Petar Petrović Njegoš iz Banje Luke, dok je u kategoriji srednjih škola kao najbolji proglašen projekt "Pametna rasvjeta" koji su za ovo natjecanje pripremili učenici Srednje elektrotehničke škole Sarajevo.

''Mi smo u okviru našeg projekta osmislili pametno osvjetljenje koje bi se moglo koristiti u školama, a za cilj ima racionalnu upotrebu svjetla u prostorijama, jer funkcionira tako da su osvijetljeni samo dijelovi prostorije koji se trenutno koriste. Ova nagrada nam je velika motivacija za budućnost, a natjecanje nam je pokazalo da se isplati biti energetski efikasan'', izjavio je Mirko Keča, vođa pobjedničkog tima mladih znanstvenika iz Banjaluke.

Svojim energetski efikasnim projektima učenici su pokazali pametna rješenja i ideje za efikasniju upotrebu energije i zaštitu okoliša, te tako opravdano zaslužili nagrade za sve članove svoje ekipe, kao i za školu iz koje dolaze.

Nagrade pobjedničkim ekipama uručio je Emil Johansson, drugi tajnik Veleposlanstva Kraljevine Švedske u BiH koji je istaknuo zadovoljstvo brojem i kvalitetom primljenih projekata. 

''Baš kao i učenici koji su ovdje danas, tako je i Švedska posvećena zaštiti okoliša, ali i znanosti. Jučer je u Stockholmu dodijeljena Nobelova nagrada za 12 novih laureata koje je nekad davno, kao i ova djecu, inspirirao neko dok su bili u školskim klupama. Nadam se da ćemo u budućnosti na dodjeli ove prestižne nagrade ugostiti i mlade ljude iz Bosne i Hercegovine'', kazao je Johansson.

Natjecanje ''Lajk za naučnu ekipu'' samo je jedna od brojnih aktivnosti projekta ''Zeleni ekonomski razvoj'', koji ima za cilj da javnosti, prvenstveno mladima, ukaže na značaj energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, priopćio je Press Via Media.

Kopirati
Drag cursor here to close