Logo HNS-a na svjedodžbama

HRS: Ministrica Ružica Mikulić mora podnijeti ostavku

Kakva će nam budućnost biti ako politika kontrolira i koordinira obrazovanjem, a ne struka. Ako postoji minimum odgovornosti i morala u Vladi ŽZH, ostavka ministrice je najmanje čime se može doprinijeti poboljšanju kvalitete obrazovanja .
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 01. 2021. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je objavljeno da se na svjedočanstvima u nekim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji uz logo ove županije nalazi i logotip HNS BiH, reagirala je Hrvatska republikanska stranka. Oni u svom priopćenju ističu, kako ''se školska uvjerenja zloupotrebljavaju za političku propagandu, kršeći ne samo cijeli niz zakona, nego i Ustav, kao i Konvenciju o pravima djeteta''. Također pozvali su ministricu obrazovanja ove županije da podnese ostavku.

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti u tekstu ispod.

Nakon što smo u javnosti objavili podjelu uvjerenja s logotipom HNS-a, bili smo svjedocima kako se Premijer Ćosić nevješto opravdava, prvo najavljujući inspekcije, pa kad je shvatio tko je odgovoran, okrivljujući ravnatelje, zatim SUM, da bi na kraju sve pripisao ''dobrim namjerama koje nekad čine štetu'', igrajući na kartu zaborava. Neka prođe par dana, zaboravit će se.

Frapantno je da se uopće može dogoditi ovakav propust. Da se školska uvjerenja zloupotrebljavaju za političku propagandu, kršeći ne samo cijeli niz zakona, nego i Ustav, kao i Konvenciju o pravima djeteta. Godine i godine političkog kadroviranja nesposobnih, ali podobnih na odgovorne funkcije počelo uzimati svoj danak. Izgled pedagoških dokumenata je definiran Pravilnikom, kojeg donosi Zavod za školstvo, a kojeg odobrava Ministarstvo obrazovanja. Tek kad Ministarstvo odobri, ide u škole. Dakle, tri razine su zakazale. Ako im je jedna ovakva stvar promakla, ne želimo ni zamišljati koliko još stvari promakne, zbog čega trpe naša djeca, a da javnost ne sazna. Dakle, elementarno nepoznavanje svoga posla otkriva nam koliko skrbimo o našoj djeci, koja su iznad svih političkih i bilo kakvih drugih previranja, komu smo povjerili zasigurno najvažniji resurs društva. U biti, on zapravo otkriva sav nemar i nerad ministrice Ružice Mikulić.

Zašto nitko od ravnatelja, nastavnika i ostalog stručnog osoblja nije reagirao?

Iz istog razloga što se 2019. g. smijenio Školski odbor Gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu koji se usprotivio nezakonitom/stranačkom upošljavanju, iz istog razloga što se još uvijek ne zna ishod i odgovornost zbog protuzakonitog ocjenjivanja u Posušju, itd. Ne zna se zato što je obrazovanje postalo politički dirigirano, korumpirano i srozano. Naši nastavnici i profesori žive i rade u strahu te ukoliko se pobune protiv političkog uplitanja postoji velika vjerojatnost da će završiti kao navedeni Odbor.

Iz navedenih razloga, inzistirati ćemo na tome da se nađu imena odgovornih za ove propuste.

Ministricu obrazovanja, kao najodgovorniju osobu, pozivamo da podnese ostavku! Kakva će nam budućnost biti ako politika kontrolira i koordinira obrazovanjem, a ne struka. Ako postoji minimum odgovornosti i morala u Vladi ŽZH, ostavka ministrice je najmanje čime se može doprinijeti poboljšanju kvalitete obrazovanja u našoj županiji.

Kopirati
Drag cursor here to close