Južna Amerika

Hercegovka Katarina doktorat iz epidemiologije radi u Francuskoj Gvajani

Katarina kaže kako je Francuska fantastična zemlja za međunarodne studente i europska sila iz koje dolaze brojne inovacije.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 12. 2017. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katarina Herceg je asistentica na Sveučilištu u Mostaru gdje je ujedno i stekla zvanje magistra sanitarnog inženjerstva. Dobila je stipendiju francuske vlade da u Francuskoj završi doktorat u periodu od 2017. do 2020.

Njena destinacija je posebno originalna, jer će svoje istraživanje raditi na Sveučilištu Gvajane, francuskoj teritoriji smještenoj u Južnoj Americi, objavilo je Veleposlanstvo Francuske.

''Moja struka ima temelje u Javnom zdravstvu koje je prvi korak u prevenciji bolesti, poboljšanju i očuvanju zdravlja koje je najbitnija stavka u našem životu i sve što pojedinac može učiniti na unapređenju istoga je plemenito i nužno za društvo. Epidemiologija je znanost koja vapi za novim istraživanjima s ciljem, između ostaloga, poboljšanja kvalitete života, čemu ću ja pokušati pridonijeti svojim doktorskim istraživanjem. Zaljubljenica sam u putovanja i aktivist za povećanje proaktivnosti mladih'', smatra Katarina.

Katarina kaže kako je Francuska fantastična zemlja za međunarodne studente i europska sila iz koje dolaze brojne inovacije.

'' Institut na kojemu ću raditi sastoji se od preko 300 istraživačkih jedinica što je zaista impozantno. Veselim se što ću provesti 3 godine sa stručnjacima iz svoje oblasti. Držim da ću dosta toga naučiti i nadam se doprinijeti znanosti'', rekla je Katarina.

Francusku je posjetila par puta i to gradove : Metz, Toulouse, Montpellier, Pariz, Marseille i Lourdes.

''Naravno turistički i akademski posjeti će biti drugačiji, ali je bitno da je Francuska država potencijala. Francuska je zemlja bogate povijesti, a Pariz je jedan veliki muzej na otvorenome. Što se tiče akademskog predznanja par poznanika je trenutno na magisterijima u Francuskoj pa dijele korisne informacije. Nadalje, veselim se još više upoznati visokoobrazovni sistem iz prve ruke i uzeti sve što ova stipendija pruža'', rekla je Katarina.

Katarina kaže kako ne govori francuski, ali ističe kako će ga tijekom doktorata zasigurno naučiti.

Na svom doktoratu će se baviti problematikom endemske bolesti  diseminirane histoplazmoze.

''U sklopu Francuskog nacionalnog instituta za medicinska i zdravstvena istraživanja (INSERM) , Medicinskog fakulteta Sveučilišta Gvajane i Medicinskog fakulteta u Sarajevu bavit ću se problematikom diseminirane histoplazmoze, endemske bolesti područja Latinske Amerike i područja rijeke Mississippi. Istraživati ću povezanost sa AIDS-om i TBC-om na globalnoj razini'', kaže Katarina.

Dodaje da će nakon doktorata nastaviti akademsku karijeru i bavljenje znanošću.

'' Doktorat je jedna stepenica koja daje šire vidike posebice kada se radi o epidemiologiji koja je deficitarna u BiH'', objašnjava Katarina, koja je svim studentima iz BiH koje zanima studiranje u Francuskoj dala poseban savjet:  ''Svim studentima koji imaju odličan prosjek, motivaciju i želju za napretkom preporučujem da se prijave. Stipendija pruža iznimne mogućnosti. Što se tiče stipendije za doktorske studije uvjereno tvrdim da je pronalazak mentora zaista jedan zahtjevan posao koji se ipak isplati na kraju. Ovo su one prilike u životu koje se ne propuštaju''.

Kopirati
Drag cursor here to close