Za svakog prvašića

Grad Čapljina osigurava besplatne udžbenike prvašićima

''Svako dijete koje se upiše u prvi razred osnovne škole na području Grada Čapljine besplatno će dobiti nove udžbenike za iduću školsku godinu''
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 03. 2020. u 18:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svako dijete koje se upiše u prvi razred osnovne škole na području Grada Čapljine besplatno će dobiti nove udžbenike za iduću školsku godinu'', potvrdio je za Bljesak.info gradonačelnik Grada Čapljine dr. Smiljan Vidić.

Gradska uprava Čapljine će, navodi gradonačelnik, prema spisku imena upisanih učenika u prve razrede kupiti točan broj potrebnih udžbenika, a mališane će u rujnu već prvog školskog dana dočekati nove knjige na klupama.

''Do početka rujna ćemo s rukovodstvom škola provjeriti koji su udžbenici potrebni za nastavu u idućoj školskoj godini, kako bismo ih mogli naručiti. Nismo zaboravili ni srednjoškolce; svaki učenik pri upisu u Srednju školu Čapljina dobit će oko 200 KM bespovratnih sredstava'', izjavio je Vidić, dodavši kako se knjige neće nabavljati srednjoškolcima jer se oni razmjenjuju sa starijim generacijama učenika, a ovih 200 KM mogu utrošiti na druge stvari koje su im potrebne za školovanje.

Inače, cijena jednog udžbenika širom BiH varira od 10 KM do 15 KM. U konačnici, roditelji će za upis u prvi razred jednog osnovnoškolca, prema trenutnom cjenovniku, morati izdvojiti oko 130 KM za nabavku kompleta udžbenika.

Kada govorimo o knjigama, bilježnicama, školskoj torbi, priboru i odjeći za novu školsku godinu, prostom računicom dolazi se do zaključka da za opremanje jednog školarca roditeljima treba pola prosječne plaće ili oko 400 KM. Ako k tomu imaju dvoje djece, zaključak je i više nego jasan.

Gradska uprava Čapljine će na ovaj način olakšati roditeljima visoke troškove koji su potrebni da bi svoje mališane poslali u školske klupe.

Podsjetimo, na području Grada Čapljine djeluju tri osnovne škole: OŠ Vladimira Pavlovića u Čapljini, OŠ Čapljina i OŠ Lipanjske zore u Višićima, s tim da je OŠ Vladimira Pavlovića najmnogoljudnija škola u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close