Mladi se ne osjećaju dovoljno sigurno

Global Analitika: Bez mladih ne možemo graditi bolje sutra!

Iako je prošlo više od 25 godina nakon rata, i dalje pitanje mira je upitno, prema mišljenju sudionika ovog projekta, mladih uzrasta 14 do 25 godina.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 02. 2022. u 00:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje za društvena istraživanja Global Analitika realizira projekt pod nazivom “Let’s keep peace together! -  Održimo mir zajedno!”, uz podršku od strane Veleposlanstva SAD-a u BiH.

''Naime, danas je održan završni događaj – press konferencija, povodom našeg dvogodišnjeg projekta, koji smo usprkos pandemiji korona virusa uspješno realizirali. Na ovoj konferenciji prezentirali smo samu ideju našeg projekta, postignute rezultate. Također, prezentirali smo i kratki dokumentarac koji je nastao tijekom same realizacije projekta.

Naš tim neumorno razvija nove ideje koristeći inovativne pristupe u cilju uspješne komunikacije i međunarodne suradnje nevladinih udruženja/institucija, usmjereno na stvaranju sigurnijeg okruženja, kroz osnaživanje mladih i doprinos održivosti mira, kao i zaštiti i promoviranju ljudskih prava i sloboda. Zajedničkim radom i ostvarivanjem zajedničkih ciljeva, zalažemo se za nenasilno rješavanje konflikata s posebnim naglaskom na podršci osjetljivim kategorijama društva (mladi, žene i manjine. Posljednjih pet godina uspješno smo realizirali različite projekte uz podršku Velspoalsnstva SAD-a i Slovačke u BiH, kao i nadležnih ministarstava i drugih institucija'', rekla je Amina Kolašinac, koordinatorica projekta .

Glavni cilj ovog projekta jeste doprinijeti uspostavljanju novih mostova povjerenja, suradnje i jedinstva među mladima širom Bosne i Hercegovine, zasnovanih na aktivizmu mladih i građanskom angažmanu i njihovom nastojanju da kreiraju narativ u kojoj se osigurava pomirenje i poštovanje jednih prema drugima, uz zajednički razvoj.

''Ovom konferencijom smo naglasili bitnost jedinstva i suradnje među mladim ljudima širom Bosne i Hercegovine, te prikazali stavove mladih o važnosti održivosti mira, ali i na koji način netrpeljivost prema drugom i drugačijem utiče na njihovu kvalitetu života. Važno je da se čuje glas mladih i poruke koje šalju iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine.

Iako je prošlo više od 25 godina nakon rata, i dalje pitanje mira je upitno, prema mišljenju sudionika ovog projekta, mladih uzrasta 14 do 25 godina. Mladi se ne osjećaju dovoljno sigurno i nedostaje im prilika za zajedničke aktivnosti bez obzira na etničku pripadnost, kako bi zajedno razvijali naše društvo ka boljitku i napretku''. dodaje kordinatorica u priopćenju za javnost.

Jedna od sudionika projekta, Haris Kolašinac, smatra da mir nije dovoljan sam po sebi, već da uključuje niz faktora, od utjecaja socio-ekonomske situacije do samog nivoa obrazovanja i sigurnosti.

''Govor mržnje među mladima je mnogo rasprostranjen i opterećuje medije, i to ne samo elektronske, već i društvene mreže, gdje mladi provode najviše vremena. Mladima nedostaje podrške da razvijaju svoje kapacitete i stvaraju prilike za međuetničke projekte, u čemu je ključ razvoja našeg društva!''

Kopirati
Drag cursor here to close