Zavirite na proslavu

Gimnazija fra Grge Martića Mostar proslavila rođendan

Učenici su se predstavili kroz poetsko-dramski i glazbeno-plesni kolaž te fra Grginu lirsku biografiju prikazanu ulomcima djela i kratkim igrokazom s prizorima njegova života rekonstruiranima prema pismima i monografijama.
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 05. 2022. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Galeriji kraljice Katarine Kosače Mostar 24. svibnja 2022. Gimnazija fra Grge Martića Mostar svečanom je akademijom obilježila Dan škole i 200. obljetnicu rođenja fra Grge Martića, znamenitog franjevca čije ime ova škola s ponosom nosi.

Učenici su se predstavili kroz poetsko-dramski i glazbeno-plesni kolaž te fra Grginu lirsku biografiju prikazanu ulomcima djela i kratkim igrokazom s prizorima njegova života rekonstruiranima prema pismima i monografijama.

Mate Martić, poznatiji kao fra Grgo, rodio se 1822. u Rastovači (Posušje) kao najmlađi među svojih petero braće i sestara i ubrzo postao nada u doba kada se činilo da nade nema.

Slijedio je svoju neugasivu želju za unaprjeđenjem književnosti i školstva u Bosni i Hercegovini i postao franjevac, učitelj, intelektualac, prevoditelj, književnik, poliglot, pisac, političar, domoljub, a iznad svega čovjek, uzor i zvijezda vodilja.

Njegov je život bio borba za nešto veće, za nas i naše domove. Obistiniše se riječi fra Grgina strica Rade – Dat će Bog da mali Mate iz Rastovače čini velika djela! Umro
je u Kreševu 1905. godine.

U ime domaćina skupu se prigodnim riječima obratila ravnateljica prof. Zdenka Leženić na poseban način pozdravivši profesore, učenike, članove Školskog odbora, ravnatelje, duhovnike, izaslanike Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa, Zavoda za školstvo, Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara, goste iz KŠC-a "Sveti Josip" Sarajevo i HKUD-a "Sv. Ante – Cim" Mostar.

"Svojim radom ova gimnazijska ustanova dosegnula je visoku razinu u odgojno-obrazovnom radu, stekla brojna priznanja i postala prestižna škola u koju se upisuju visoko motivirani učenici željni znanja i rada. Duboko vjerujem da se kroz nastavni proces učenici nisu samo obrazovali, nego da su naši profesori djecu i odgajali i da su im, osim znanja, prenosili i one ljudske vrjednote koje često ne stavljamo na prvo mjesto, a trebali bismo – dobrotu, ljubav, pouzdanje, vjeru u sebe i ljude, vjeru u vjerske zakonitosti. To je ono što nas čini čovjekom", istaknula je ravnateljica.

Kopirati
Drag cursor here to close