Ekonomski fakultet

Prof. Ovčina: Nastojimo studente pripremiti na realnost poslovnog svijeta

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta predstavilo svoj rad i javne pozive mostarskim studentima
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 11. 2022. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Višegodišnja uspješna suradnja Ekonomskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta (FMRPO) nastavljena je održavanjem radionice sa studentima, u velikom amfiteatru Fakulteta.

Gosti predavači, ispred navedenog ministarstva, bili su Izedin Kurtović, pomoćnik ministra u sektoru za obrte i Sead Džiho, pomoćnik ministra u sektoru za poduzetništvo.

Svrha posjete je bila unapređenje stečenih teorijskih znanja studenata kvalitetnim primjerima iz prakse i pripremanje istih za uspješno koncipiranje poduzetničkih projekata, istraživačkih studija i marketing strategija.

Studenti su upoznati sa djelokrugom rada Ministarstva, aktivnostima podrške razvoju poduzetništva (prvenstveno mladih), obrta i drugih segmenata gospodarstva, s ciljem kreiranja i unapređenja poslovnog ambijenta.

Detaljnije su prezentirane aktivnosti davanja podrške za novoosnovane subjekte male privrede,  jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, izgradnju poduzetničkih zona, unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture, te opstanak i razvoj tradicionalnih i starih obrta.

"Kreativno, poučno i zanimljivo predavanje o projektima i aktivnostima podrške koje pruža Ministarstvo motiviralo nas je da realiziramo svoje projekte i ideje, iskoristimo stečena znanja na Fakultetu te podršku navedenog ministarstva. Svjesni smo da svaka promjena iziskuje veliku količinu truda, a predstavnici Ministarstva su nas ohrabrili da budemo kreatori bolje budućnosti. Uz jasnu viziju i želju, podršku Fakulteta i Ministarstva, vjerujem da možemo preuzeti ulogu pokretača i implementatora velikih projekata”, kazala je studentica treće godine Ekonomskog fakulteta, Melisa Turajlić.

''U cilju unapređenja kvalitete nastavnog programa nastojimo studente upoznati sa praktičnim aspektima ekonomskih poslova pripremajući ih na taj način na realnost poslovnog svijeta. S obzirom na iskazano zadovoljstvo studenata realiziranom posjetom i prezentacijom pomoćnika ministra FMRPO-a, u vidu usvajanja novih znanja i vještina, možemo reći kako smo implementirali još jednu uspješnu radionicu u pravcu dodatnog dimenzioniranja i profiliranja naših studenata. Ovom prilikom se zahvaljujemo Ministarstvu, i radujemo se nastavku uspješne suradnje'', istaknuo je predmetni nastavnik, prof. dr. Veldin Ovčina.

Kopirati
Drag cursor here to close