SUM i Sveučilište "Matej Bel" iz Slovačke

Diplomirala prva 'zajednička' generacija politologa

Obrani su nazočili uz domaće nastavnike i mentore i profesori iz Slovačke dekan Fakulteta političkih znanosti i međunarodnih odnosa prof. dr. sc. Branislav Kováčik i profesori Peter Smeriga i David Kollar.
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 11. 2021. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završnim obranama diplomskih radova petero studenata s Filozofskoga fakulteta okončalo je prvi ciklus Zajedničkoga diplomskog studija politologije koji izvode Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Fakultet političkih znanosti i međunarodnih odnosa Sveučilišta "Matej Bel" iz Banske Bystrice.

Obrani su nazočili uz domaće nastavnike i mentore i profesori iz Slovačke dekan Fakulteta političkih znanosti i međunarodnih odnosa prof. dr. sc. Branislav Kováčik i profesori Peter Smeriga i David Kollar.

Jedinstveni projekt

Dekan Fakulteta političkih znanosti i međunarodnih odnosa prof. dr. sc. Branislav Kováčik je istaknuo kako su ova dva fakulteta uspješno realizirali završni dio jedinstvenog projekta internacionalizacije sveučilišnih studija na studijskom programu političkih znanosti.

"Uspješna obrana diplomskih radova polaznika ovog projekta bila je kulminacija njihovog dvogodišnjeg intenzivnog studija na dva partnerska sveučilišta. Zadovoljstvo mi je što mogu reći da su svi polaznici ovog programa uspješno okončali studij. Vjerujem da su uspješni diplomandi najbolji dokaz kvalitete i smislenosti ove međusobne suradnje. Nema sumnje da ova vrsta zajedničkog projekta predstavlja najbolju perspektivu za buduće studente diplomskih studija naših fakulteta", kazao je dekan Kováčik te svim magistrima zaželio puno uspjeha u daljnjem radu te se zahvalio svim kolegama na izvrsnoj međusobnoj suradnji.

Pročelnik Studija politologije Filozofskoga fakulteta SUM-a doc. dr. sc. Dražen Barbarić je istaknuo kako su iskustva više nego zadovoljavajuća.

"Cijeli proces upravljanja organizacijom i provođenjem Zajedničkoga studija rezultirao je značajnom količinom znanja na području internacionalizacije naših studijskih programa kao i usklađivanja s partnerskim institucijama", kazao je pročelnik Barbarić te dodao kako se pozitivna iskustva navedenoga studija mogu pretočiti u nove oblike sličnih studija na međunarodnoj razini, a na tom planu su već ostvareni ozbiljni inicijalni kontakti.

Putovanja i upoznavanja novih kultura

Magistrica politologije Ivana Vasilj je istaknula kako joj je studiranje na slovačkom sveučilištu bilo drugačije iskustvo, ali brzo se prilagodila dinamici rada na stranom jeziku.

"Imali smo priliku putovati zemljom i upoznati se s novom kulturom. Velika je susretljivost domaćina prema stranim studentima. Jako smo zahvalni što nam se ukazala ova prilika, a posebno smo zahvalni profesorima i fakultetskom osoblju na oba fakulteta što su nam omogućili i olakšali ovo iskustvo", kazala je Vasilj.

Magistrica politologije Ana Sušac je rekla kako su joj mogućnost stalnog učenja, napredovanja i poticanja kritičkog promišljanja razlozi zbog kojih se nije pokajala što je upisala politologiju, a mogućnost studiranja u Slovačkoj još je jedna prilika koja joj je upotpunila cijelu priču.

"Zadovoljstvo je biti dijelom prve generacije studenata politologije koja je, zahvaljujući suradnji dvaju sveučilišta, imala priliku dva semestra boraviti u Banskoj Bystrici, što mi je značilo u pogledu stjecanja novih znanja, iskustava kao i usavršavanja stranog jezika. Njihova nazočnost na obrani naših diplomskih radova ostaje kao lijepa uspomena na završetku studija", objasnila je Sušac.

Zajednički diplomski studij politologije financira Ministarstvo obrazovanja Republike Slovačke, a cilj je internacionalizacija visokog školstva.

Upisuje se do pet studenata na oba fakulteta, a svaki je student dužan provesti dva semestra (3. i 4.) na nematičnom fakultetu. Studij će biti nastavljen i dostupan novim generacijama koje budu upisivale diplomski Studij politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close