Javna rasprava

Definiran cilj mostarskog Sveučilišta: Očuvati i promovirati vrijednost Domovinskoga rata

Strategiju je predstavio prof. dr. sc. Vlado Majstorović, predsjednik Povjerenstva za izradu i praćenje provedbe Strategije Sveučilišta u Mostaru.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 04. 2023. u 15:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna rasprava o nacrtu Strategije Sveučilišta u Mostaru za razdoblje 2023. - 2028. okupila je brojne sudionike iz različitih područja uključujući menadžment, dekane, studente, nastavno i nenastavno osoblje, stručnjake iz gospodarstva i javnih institucija kao i ostale dionike koji sudjeluju u procesu obrazovanja. Nakon javne rasprave, Strategija će biti na razmatranju i usvajanju na 400. sjednici Senata planiranoj 12. travnja 2023.

Na javnoj raspravi definiran je još jedan važan cilj unutar strateškoga područja Sveučilište i okruženje, a odnosi se na očuvanje i promociju vrijednosti Domovinskoga rata i branitelja na čemu će Sveučilište predano i posvećeno raditi kroz akcijske planove.

Strategiju je predstavio prof. dr. sc. Vlado Majstorović, predsjednik Povjerenstva za izradu i praćenje provedbe Strategije Sveučilišta u Mostaru. Strateška područja za narednih pet godina su obrazovanje i osposobljavanje, znanstveno-istraživački rad, inovacije i tehnologije, organizacija i resursi, međunarodna suradnja i mobilnost, upravljanje kvalitetom, studenti i studentski standard te Sveučilište i okruženje, uključujući poboljšanje infrastrukture, razvoj novih studijskih programa i osnaživanje veza s gospodarstvom i društvenom zajednicom.

Tijekom javne rasprave, predstavljene su osnovne smjernice strategije, a sudionici su imali priliku postavljati pitanja i iznijeti svoje prijedloge za unapređenje Sveučilišta. Mišljenja i prijedlozi izneseni na raspravi bit će uvršteni u Strategiju razvoja za razdoblje od 2023. do 2028. godine, što će omogućiti Sveučilištu u Mostaru da ostvari svoje ciljeve u narednim godinama.

Foto: SUM / Javna rasprava na Sveučilištu u Mostaru

Vrijeme je brzih promjena koje su zahvatile cijeli svijet i sva područja djelovanja. Promjene u globalnom okruženju dovele su do pritisaka za većom odgovornošću sveučilišta i brigom za primjenu znanja koje stvaraju. Sveučilište u Mostaru u potpunosti je svjesno tih promjena i novih izazova sa kojima se suočava, ali u svemu tome vidi i priliku za nastavak procesa transformacije u suvremeno i održivo sveučilište te integriranje u Europski istraživački prostor i Europski prostor visokoga obrazovanja, uključujući pripremu za uspješno djelovanje unutar Europske unije.

Sve dosadašnje aktivnosti i postignuti stupanj razvoja, svijest o nužnosti transformacije, dinamične promjene u okruženju, čvrsto opredjeljenje za integriranje u Europski istraživački prostor i Europski prostor visokoga obrazovanja, nametnuli su potrebu za izradom nove strategije razvoja Sveučilišta za naredno petogodišnje razdoblje.

Kopirati
Drag cursor here to close