Debata mladih ne zanima medije

Debata u Mostaru: Pravednom svađom se može učiniti nešto za BiH

Cilj natjecanja je potaknuti akademsku raspravu među studentima i mladim ljudima o pitanjima koja su ključna za napredak i razvoj BiH
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 04. 2019. u 20:09 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prepirke i argumentirane debate su pozitivne da bi se učinilo nešto dobro i značajno za zemlju'', rekao je Sven Petke direktor fondacije Konrad Adenauer Stiftung koja je zajedno s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Unijom studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Debatnim klubom „Gorgija“ Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, organizirala univerzitetsko debatno natjecanje koje traje do 14 travnja u Mostaru.

''Ukoliko pobijedite imate odgovornost, a i ako izgubite; opet imate odgovornost da nešto učinite po tom pitanju. Zadovoljstvo mi je što večeras otvaramo jedan ovakav događaj, odnosno imamo čast biti dio ovog događaja. Nadam se da će studenti u naredna tri dana naučiti da u ove četiri teme koje su odabrali kako da se svađaju pravedno kako bi postigli nešto za svoju državu'', rekao je za Bljesak.info direktor fondacije, napominjući da kada postoje zajednički ciljevi, mora se zajedno pokrenuti i put.

''Nama je važno da budemo podrška mladima, jer za njih budućnost predstavlja nešto važno'', zaključio je.

Aiša Luković predstavnica debatnog kluba ''Gorgija'' Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, kazala je za Bljesak.info kako ih raduje što se jedno ovakvo natjecanje održava.

''Drago mi je da se održava jedno ovakvo natjecanje, što pokazuje da mladi svojim razgovorom mogu svijet odvesti boljem pravcu, a posebno BiH. Jer ovakve aktivnosti doprinose razvoju društva'', zaključila je.

Jedno ovakvo važno natjecanje za mlade, koji bi jednog dana mogli postati i lideri u našem društvu, nažalost ne zanima medije, pa se na ovom događaju osim novinara portala Bljesak.info nisu pojavili predstavnici drugih medija.

Inače, cilj natjecanja je potaknuti akademsku raspravu među studentima i mladim ljudima o pitanjima koja su ključna za napredak i razvoj bosanskohercegovačkog društva.

U subotu, 13. 4. 2019. godine  održavaju se debate po grupama, čiji je domaćin biti Pravni fakultet, dok su u nedjelju, 14. 4. 2019. godine, na rasporedu je debata za treće mjesto, kao i finalna debata, te ceremonija zatvaranja natjecanja, čiji će domaćin biti Fakultet humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Teme debatnog natjecanja su:
Pravosuđe u BiH je neovisno i nepristrasno?
BiH ne čini dovoljno na borbi protiv diskriminacije?
Bolonjski proces je poboljšao kvalitetu visokog obrazovanja u BiH?
Blokada ulica je ispravan način za postizanje ciljeva?
Korupcija se može iskorijeniti iz bh. društva?

Kopirati
Drag cursor here to close