Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike

Čović: Studente je potrebno praktično obrazovati

- Svaki student strojarstva mora proći i praktični rad i laboratoriju, biti upoznati sa svim znanjima koje sutra mogu dijeliti u gospodarstvu. Nezamislivo mi je da inženjer izađe odavde i da mu je potrebna dodatna obuka, to se mora raditi ovdje.
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 09. 2022. u 14:05 Fena
Čović: Studente je potrebno praktično obrazovati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike (FSRE) Sveučilišta u Mostaru u srijedu je predstavljen Laboratorij za ispitivanje konstrukcija i analizu proizvoda, a urađena je i kratka prezentacija univerzalnog stroja za ispitivanje materijala i analize proizvoda.

O značenju laboratorija govorio je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović, čiji je ovo matični fakultet.

- Vjerujem da smo danas ponudili, ponajprije našim studentima, ali i našem nastavnom kadru na FSRE-u, da mogu unaprijediti svoje znanje te da ga uskladimo s tehnologijama i tržištem rada – rekao je Čović, dodavši kako mostarsko sveučilište napokon dobiva obrise koje bi trebalo imati.

Foto: Fena / Čović: Studente je potrebno praktično obrazovati

Kako kaže, ako obrazovanje nije u skladu sa zajednicom i gospodarstvom vrlo brzo bi se osjetio nesklad.

- Čuli ste danas od predstavnika klastera koliko imamo problema da uskladimo njihovu potrebu za kadrovima. Ako zataji bilo koja od društvene zajednice, gospodarstva ili obrazovanja, imamo problem. Uvjeren sam da je tržištu rada potrebno barem 200 inženjera koji moraju danas biti na višoj razini nego što su bili prije – mišljenja je predsjednik HNS-a BiH.

Foto: Fena / Čović: Studente je potrebno praktično obrazovati

Čović je naglasio koliko je bitan i praktičan rad.

- Svaki student strojarstva mora proći i praktični rad i jednu ovakvu laboratoriju, biti upoznati sa svim znanjima koje sutra mogu dijeliti u gospodarstvu. Nezamislivo mi je da inženjer izađe odavde i da mu je potrebna dodatna obuka, to se mora raditi ovdje – zaključio je Čović.

Dekanica FSRE-a Davorka Šaravanja je objasnila kolika je važnost ovoga stroja i laboratorija za studente.

-  Mi smo danas prezentiranjem ovog laboratorija htjeli pokazati gospodarstvenicima, koji imaju potrebu za ispitivanjem proizvoda, s obzirom na to da su se tehnologije digle na višu razinu i da je preciznost i kontrola proizvoda vrlo značajna, da imamo temelj koji će poslužiti i za izobrazbu naših studenata – ustvrdila je Šaravanja.

Također je napomenula kako predstavljeni stroj povezuje elektroniku, preciznost, optiku i obradu informacija u cjeloviti sustav, podignut na veću razinu.

- Stroj će nam itekako pomoći u svim djelatnostima kao jednoj visokoškolskoj ustanovi – izjavila je dekanica.

Laboratorij će služiti za ispitivanje konstrukcija i analizu proizvoda, a sami stroj 'Shimadzu' vrijedan je preko stotinu tisuća maraka.

- Ovime pokazujem da naš laboratorij oplemenjujemo strojem visoke tehnike i tehnologije, čime se zapravo doprinosi paralelno na dva polja, na polju obrazovanja na fakultetu te na polju znanstveno-istraživačkog rada. Time podižemo potencijal za kvalitetno pozicioniranje u sferi znanosti – rekao je Nebojša Rašović, prodekan za znanstveno-istraživački rad i projekte FSRE-a.

Kopirati
Drag cursor here to close