''SaveTheChildren''

I grad Cazin teži ka inkluzivnosti

Inkluzija svakog djeteta u društvo, nije samo ljudsko pravo, već i obaveza, s obzirom da je garantirana međunarodnim konvencijama i zakonskim odredbama u našoj zemlji.
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 10. 2017. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca nemaju poteškoća prihvatiti različitosti. Odrasli su ti koji prave razliku jer odrasli su često najveća teškoća za djecu s teškoćama u razvoju.

Inkluzija svakog djeteta u društvo, nije samo ljudsko pravo, već i obaveza, s obzirom da je garantirana međunarodnim konvencijama i zakonskim odredbama u našoj zemlji.

Inkluzija ne bi trebala biti ''iluzija'', već svakodnevna praksa, kako bi se svakom djetetu pružile jednake šanse za školovanje i uključivanje u društvene procese.

Je li tako u stvarnosti? 

Organizacija Save the Children u Bosni i Hercegovini provodi kampanju podizanja svijesti o važnosti uključivanja djece s poteškoćama u obrazovanje i društvenu zajednicu u BiH. Kampanja pod sloganom Svi smo mi djeca (#MiDjeca) usmjerena je na roditelje djece tipičnog razvoja (djece ''bez poteškoća''), donositelje odluka, te širu javnost.

Među najuspješnijim praksama inkluzije u BiH su primjeri iz Unsko-sanskog kantona. Uz podršku Save the Children i sudjelovanje županijskih i lokalnih institucija vlasti, već godinu dana u  Cazinu i Bihaću djeluju Centri za razvoj inkluzivnih praksi – CRIP-ovi. U ovim centrima djeca s poteškoćama u razvoju dobivaju stručnu i sustavnu podršku za uključivanje u redovno školovanje.   

U sklopu kampanje  #MiDjeca, grad Cazin će dobiti Mural inkluzije, čiji je autor međunarodno priznati umjetnik Rikardo Druškić. U oslikavanju će mu se pridružiti djeca s poteškoćama u razvoju iz cazinskog CRIP-a, učenici osnovne škole Cazin II, te bh. street-art i grafiti umjetnik Muhamed Baručija, kojega će nakon oslikavanja cazinskog murala očekivati samostalna iložba u Berlinu.

Otvaranje murala predviđeno je na lokaciji ''Alinac'' koji pripada ''JU Sportski centar Cazin'', u četvrtak 26. listopada u 13.30 sati, navode u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close