Ja čitam ...

Austrijska pokrajina u škole uvodi hrvatski jezik

Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 01. 2024. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijska pokrajina Štajerska će od akademske godine 2024./2025. uvesti hrvatski jezik kao samostalan predmet nastave materinskoga jezika u svoj redovni školski sustav, objavilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova u subotu.

"Veliko je to postignuće i rezultat naših dugogodišnjih nastojanja da hrvatskoj djeci pružimo važnu osnovu za kvalitetno učenje materinskog jezika. Zahvaljujem Štajerskoj na velikom angažmanu u ovom području", rekao je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji se danas sastao sa štajerskim ministrom za europske, međunarodne poslove, obrazovanje i ljudske potencijale Wernerom Amonom.

Tretiranje hrvatskog jezika u austrijskom školstvu jedno je od značajnijih bilateralnih pitanja, a ova se odluka temelji na stajalištu da je hrvatski jezik službeni jezik Europske unije, zbog čega nastava iz predmeta BKS (bosanski/hrvatski/srpski jezik) više nije primjerena, ističe se u priopćenju.

"Ovo je, također, značajan korak prema cjelokupnom rješavanju poštivanja suvereniteta hrvatskog jezika u Austriji, budući da na saveznoj razini još uvijek postoji znanstveno neutemeljena preporuka Saveznog ministarstva obrazovanja, znanosti i istraživanja iz 1996. vezano za nastavnu materinskoga jezika za bosanski, hrvatski i srpski 'o nerazdvajanju prema etničkim pripadnostima'", dodaje se.

Grlić Radman je istaknuo da su Hrvati u Austriji dobro integrirani te da dvije prijateljske zemlje imaju duge povijesne veze "dok je hrvatski jezik u statistikama uveden kao samostalan jezik prije više od sto godina".

"Ovaj veliki korak u Štajerskoj otvara put zadovoljavajućem statusu hrvatskog materinskog obrazovanja i hrvatskog jezika diljem Austrije", dodao je Grlić Radman.

Kopirati
Drag cursor here to close