Porast od 10 posto

Za 57 posto mladih muslimana u Francuskoj je islamski zakon važniji od zakona države

Nadalje, 44 posto francuskih muslimana te 87 posto katolika podržava zakon iz 2004. godine kojim se zabranjuje nošenje vjerskih simbola u državnim školama, fakultetima i srednjim školama.
Sci-Tech / Obrazovanje | 09. 11. 2020. u 21:55 Bljesak.info / Index.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da 57 posto mladih muslimana koji žive u Francuskoj smatraju da je šerijatski zakon iznad nacionalnog zakona. Rezultati su to ankete koju je proveo Francuski institut za javno mnijenje. To je porast od 10 posto u odnosu na ispitivanje provedeno 2016. godine.

Šerijat propisuje odrubljivanje glave, razapinjanje te amputaciju ruku lopovima
Šerijat je vjerski zakon islama temeljen na Kuranu i drugim izvorima, a u svojim najradikalnijim oblicima propisuje smrtne kazne, kamenovanja, odsijecanje ruku i ograničenja prava žena.

Primjerice, Brunej je prošle godine uveo šerijatski zakon prema kojem se, između ostalog, propisuje smrt kamenovanjem za preljub i istospolni spolni odnos te amputaciju ruku i stopala lopovima.

Prema šerijatskom zakonu koji primjenjuje Saudijska Arabija, smrću se kažnjavaju silovanje, ubojstvo, odmetništvo, oružana pljačka i trgovina drogom. Većina zločina kažnjava se odrubljivanjem glave, a u ekstremnim slučajevima i razapinjanjem. Prema Europsko-saudijskoj organizaciji za ljudska prava, 2018. godine u Saudijskoj Arabiji pogubljene su 143 osobe.

U Jemenu je također na snazi šerijatski zakon prema kojem se smrću kažnjavaju preljub, homoseksualnost i izdaja. Većina najtežih zločina kažnjava se odrubljivanjem glave, a u ekstremnim slučajevima primjenjuje se razapinjanje, za koje vlada kaže da je propisano šerijatskim zakonom.

66 posto mladih muslimana protivi se pokazivanju vjerskih karikatura u školama
Rezultati spomenutog istraživanja provedenog na reprezentativnim uzorcima od više od 2500 ljudi (2034 predstavnika cjelokupne populacije te 515 muslimana) objavljeni su prošlog četvrtka.

Nekoliko pitanja iz ankete odnosilo se na nedavno ubojstvo učitelja Samuela Patyja koji je djeci u školi pokazivao karikature Muhameda te događaje koji su uslijedili.

Istraživanje je tako pokazalo da se 66 posto mladih muslimana u Francuskoj protivi tome da učitelji pokazuju karikature vjerskih ličnosti. S druge strane, većina drugih mladih Francuza – njih 75 posto, smatra da bi učitelji u školama trebali pokazivati vjerske karikature. Među njima je u istraživanju bilo 80 posto katolika.

Ispitanici su odgovarali i na pitanja o organizacijama Kolektiv protiv islamofobije (CCIF) i BarakaCity, koje je francuski predsjednik Emmanuel Macron zabranio zbog poticanja na mržnju i opravdanja nasilja. 65 posto građana izjasnilo se da podržava zabranu CCIF-a, a 76 posto zabranu Baraka Citya. S druge strane, samo 34 posto mladih muslimana odobrilo je raspuštanje ovih organizacija.

Nadalje, 44 posto francuskih muslimana te 87 posto katolika podržava zakon iz 2004. godine kojim se zabranjuje nošenje vjerskih simbola u državnim školama, fakultetima i srednjim školama. Kad je riječ o zakonu iz 2010. o zabrani nošenja burki na ulicama i u javnim prostorima, njega podržava 60 posto muslimana te 94 posto katolika.

Predsjednik Francuskog instituta za javno mnijenje Jean-Pierre Sakoun poručio je da rezultati istraživanja pokazuju kako treba uložiti sve napore u sekularizaciju unutar obrazovnog sistema jer se time stvaraju uvjeti za razvoj i emancipaciju građana.

Kopirati
Drag cursor here to close