JU Srednja građevinska škola

Stipendije za srednjoškolce

Gospodarski subjekti ponovo su spremni stipendirati učenike s po 200 KM mjesečno, ovaj put za zanimanja tesar – parketar i zidar – fasader – izolater.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 05. 2021. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od gorućih problema našeg društva i glavni razlog iseljavanja stanovništva je nezaposlenost. Razlozi za nju su brojni – neki od njih su hiperprodukcija kadrova za koje na tržištu nema dovoljno radnih mjesta, a s druge strane nedostatak kvalificirane radne snage određenih zanimanja. Stoga stručnjaci ističu da je nužna racionalnija upisna politika u srednje škole, ali je neophodno i da roditelji i učenici dobro razmisle prije odabira budućeg zanimanja.

Nastojeći riješiti ovaj problem, neki kantoni učenicima već godinama nude stipendije ako se po završetku osnovne škole opredijele za jedno od deficitarnih zanimanja. Vjerujemo da će vrlo skoro i Hercegovačko – neretvanski kanton biti u mogućnosti realizirati ovakav projekt. U međuvremenu rješenje problema zajednički nastoje iznaći građevinske kompanije i obrazovne institucije. Tako je JU Srednja građevinska škola u školskoj 2019/2020. godini učenicima ponudila stipendije u iznosu od 200 KM mjesečno tijekom čitavog školovanja, ako upišu neki od građevinskih zanata, koji su deficitarni na našem tržištu rada. Svi prijavljeni učenici, opredijelili su se za zanimanje keramičar – teracer. Stipendije su velikodušno osigurale građevinske kompanije s područja kantona: HP Investing, Amitea, Babić, Građevinar Fajić, Gradnja, Memić dekor i Libela.

Kada izuzmemo spomenutu školsku godinu, iz građevinske škole već 12 godina nije izašao niti jedan zanatlija, bilo kojeg smjera. Ova činjenica je naročito porazna kada se uzme u obzir da su upravo ova zanimanja deficitarna ne samo u BiH, nego i u čitavoj regiji. Svima nam je problem naći dobrog majstora, bez obzira da li nešto zidamo, mijenjamo parket, laminat, izrađujemo novi krov, ili izvodimo bilo kakve druge građevinske radove. Da ne govorimo o tome da je poslovanje građevinskih kompanija izuzetno otežano zbog nedostatka kvalificiranih majstora. Upravo zato su plaće ovim ljudima često znatno veće nego plate osoblja sa završenom srednjom, pa čak i visokom stručnom spremom. Kako saznajemo, plata tesara, zidara ili armirača iznosi između 1200 i 2200 KM, zavisno od iskustva, opsega i složenosti posla.

Zbog svega navedenog gospodarski subjekti ponovo su spremni stipendirati učenike s po 200 KM mjesečno, ovaj put za zanimanja tesar – parketar i zidar – fasader – izolater. Spremnost na sudjelovanje u projektu izrazile su kompanije GTR, Hering, Gradnja i Libela. Druga, ali nipošto ne manje bitna strana ove priče je činjenica da će stipendirani učenici praktičnu nastavu obavljati u pomenutim kompanijama, što će imati višestruku korist za sve sudionike procesa, ali i pružiti učenicima priliku za zaposlenje odmah po završetku škole. Naravno, cijeloj priči prethodit će potpisivanje ugovora između gospodarskog subjekta i roditelja učenika, kao i između gospodarskog subjekta i škole, kako bi se precizno definirala prava, ali što je još bitnije dužnosti svih aktera ove priče.

Ovim zajedničkim projektom JU Srednje građevinske škole i kompanija ova škola se približava dualnom sustavu obrazovanja, kakav je aktualan u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, a koji podrazumijeva velik broj satova praktične nastave, koja se od početka školovanja odvija u poduzećima. Prednost ovakvog sistema je što učenik još za vrijeme školovanja stječe praktična znanja i vještine, ali i što mu je odmah po završetku trećeg razreda skoro zagarantirano zaposlenje, pod uvjetom da za vrijeme školovanja iskaže interes i volju za rad.

Kopirati
Drag cursor here to close