спасибо

Škola u Sankt Peterburgu učenicima nudi učenje hrvatskog jezika

Zagreb i ruska 'sjeverna prijestolnica' gradovi su prijatelji od 1968. godine, a suradnja između njih odvijala se na različitim područjima, uključujući kulturu i obrazovanje.
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 01. 2022. u 08:15 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ta škola s više od 1500 učenika, poznata i kao Nevska, od prošle je godine dom Hrvatskog kluba i želi biti ekskluzivno mjesto u Peterburgu kad je u pitanju Hrvatska, hrvatski jezik i kultura. 

Zagreb i ruska 'sjeverna prijestolnica' gradovi su prijatelji od 1968. godine, a suradnja između njih odvijala se na različitim područjima, uključujući kulturu i obrazovanje. 

Pala je na niske grane tijekom godina tranzicije, no dobiva novi zamah 2015. godine inicijativom zagrebačke Udruge za ruski jezik i kulture i entuzijazmom ravnateljice peterburške Škole No691 - Irine Leonidovne Karpicke, velike zaljubljenice u Hrvatsku. 

Učenicima njezine škole omogućeno je tijekom školske godine, ako žele, učiti hrvatski jezik tri puta tjedno po mjesec ili dva. Grupe su dosad brojale od 15 do 20 učenika, a nastavu su izvodili rusisti ili kroatisti volonteri.

Jedan od njih je profesor ruskog jezika i književnosti i predsjednik Udruge za ruski jezik i kulturu Mato Špekuljak. On za školu u Peterburgu, u kojoj je bio gostujući nastavnik nekoliko puta, kaže da je „jedna od najljepših i tehnički najopremljenijih koje je u životu vidio“.

Riječ je o novoj školi s velikom knjižnicom, vlastitim bazenom, muzejom igračaka i suvremenim učionicama za predmetnu nastavu. Sve učionice su kompjutorizirane i imaju velike interaktivne nastavne ploče.

Od nedavno se tako u njoj može pronaći i zbirka pjesama Dobriše Cesarića ili disk s hrvatskom klapskom glazbom. Škola je udomila hrvatsku biblioteku s tristotinjak knjiga i multimedijalnih sadržaja koje je za potrebe Hrvatskog kluba darovala Udruga za ruski jezik i kulturu.

U školi su gostovali i drugi rusisti i kroatisti iz Zagreba, volonteri Udruge i realizatori besplatne nastave ruskog jezika u zagrebačkoj Osnovnoj školi Trnjanska, koja održava suradnju s peterburškom Školom No691, kao i u zagrebačkoj Osnovnoj školi Tina Ujevića koja pak surađuje s peterburškom Školom No351 (Moskovski rajon). 

Osim ruskog jezika, zagrebačkim učenicima predstavljaju se Rusija i ruska kultura, a peterburškim učenicima „Hrvatska kao prijateljska slavenska zemlja“, rekao je Špekuljak. Škole održavaju povremene videokonferencije na tu tematiku. 

„To se, u Peterburgu, pokazalo posebno zanimljivo ruskim učenicima koji su s roditeljima bili u Hrvatskoj na ljetnom odmoru te onima koji se zanimaju za nogomet i dive se hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i njezinim uspjesima“, dodao je. 

Širenje hrvatsko-ruske školske suradnje poremetio je covid-19, no obje strane se nadaju se da će se ona nastaviti u još većem opsegu kad pandemija završi.

Školu je ranije u mjesecu trebala posjetiti i hrvatska delegacija, predvođena ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom koji se u Moskvi sastao s kolegom Sergejom Lavrovom pa su djeca tim povodom pripremila izložbu crteža kravata. Posjet školi je na kraju odgođen. 

Ravnateljica Karpicka istaknula je da je jedan od postpandemijskih planova okupljanje Hrvata koji žive u Peterburgu i članova njihovih obitelji. Kroz razgovor za Hinu pozvala je sve rusiste i kroatiste iz Hrvatske, zainteresirane za volontiranje u Školi No691 i gostovanje u Hrvatskom klubu, da se jave na [email protected]

Udruga za ruski jezik i kulturu nada se da će se suradnja između škola proširiti i na gradske četvrti Donji grad i Trešnjevku jug s jedne, te Moskovski i Nevski rajon s druge strane. Interes za realizaciju te ideje postoji s ruske strane, a na pismene prijedloge zagrebačkih četvrti još uvijek se čeka odgovor. 

Kopirati
Drag cursor here to close