Važnost predškolskog odgoja

Poruka vlastima: ''Dajte nam dijete od 1 do 7 godine ja ću ga svemu naučiti''

Pokrenute incijative odnose se na besplatno predškolsko obrazovanja za svu djecu Grada Mostara, ali i Hercegovačko-neretvanske županije.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 03. 2021. u 13:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dajte nam dijete od 1 do 7 godine ja ću ga svemu naučiti, a vi kasnije možete nadgradnju raditi kako hoćete'' ovom izrekom predstavnici Inicijative građana i građanki Mostara današnjim okupljanjem u parku Zrinjevac nastojali su potaknuti gradske i županijske vlasti da nešto poduzmu u vezi s predškolskim zakonom u HNŽ.

Predstavnici inicijative građana i građanki Mostara te ravnateljice gradskih vrtića Danijela Kegelj i  Dženana Šegetalo nastojale su skrenuti pozornost gradskih i županijskih vlasti na usvajanje Zakona o predškolskom obrazovanju i te o nepovoljnom položaju djece u predškolskim ustanovama.

''Grad Mostar je do sada pokrivao samo pola troškova djece u vrtićima, iako kao osnivač mora da pokriva sve troškove. Prošle godine tijekom pandemije Grad Mostar je, zbog toga što nije bilo uplata roditelja, pokrio sve troškove vrtićima, što je nam pokazalo da oni mogu tako da nastave da rade i ubuduće. Mi smo iz tog razloga tražili da Grad Mostar pokrije sve troškove rada vrtića, a da zauzvrat sva djeca grada mogu da idu u vrtiće'', poručili su organizatori.

''Osim prema gradu Mostaru dodatno šaljemo inicijativu i županiji jer postoji i županijski i federalni zakon u kojem piše da djeca godinu dana prije početka škole djeca moraju provesti 150 do 300 sati u vrtiću. Za samo 100 000 KM županija može omogućiti svoj našoj djeci iz županije ovih 150 do 300 sati vrtića'', istaknuli su.

Hercegovačko neretvanska županija trenutno je je jedna od dvije županije u državi koje nisu usvojili Zakon o predškolskom obrazovanju.

''Predškolsko obrazovanje ima jako puno posla, a li jako malo razumijevanja. Sva predškolska djeca godinu pred školu trebala bi imati besplatno pohađanje nadam se da će ova inicijativa uroditi plodom'' poručile su ravnateljice gradskih vrtića.

Inače, incijativa građanki i građana Mostara u povodu 8. ožujka pripremila je incijativu za nositelje vlasti u Gradu Mostaru i nositelje vlasti u Hercegovačko-neretvanskomj županiji.

Pokrenute incijative odnose se na besplatno predškolsko obrazovanja za svu djecu Grada Mostara, ali i Hercegovačko-neretvanske županije.

Na ovaj način, žene, a u povodu 8. ožujka, nastoje skrenuti pažnju javnosti o krucijalnim temama za razvoj društva i jednakih mogućnosti predškolskog obrazovanja za svu djecu.

Kopirati
Drag cursor here to close