Svečanost

Novost u Mostaru: Pokrenut doktorski studij Europskog prava

"Ideja za osnivanje doktorskog studija javila se u razdoblju kada realno nismo bili kadrovski osposobljeni da ga iznesemo, ali smo bili puni elana i entuzijazma da to u bliskoj budućnosti možemo realizirati", kazala je Duraković.
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 11. 2017. u 00:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Pravnom fakultetu Univerziteta 'Džemal Bijedić' u petak je upriličena prigodna svečanost povodom pokretanja doktorskog studija Europskog prava na tom fakultetu.

Prisutnima iz nekoliko ministarstava, predstavnika Univerziteta, Sveučilišta, te drugim zvanicama obratili su se dekanica Pravnog fakulteta prof.dr. Alena Huseinbegović, ministrica obrazovanja i znanosti FBiH prof.dr. Elvira Dilberović, ministar obrazovanja znanosti, kulture i sporta Hercegovačko - neretvanske županije prof.dr. Rašid Hadžović, te voditeljica doktorskog studija prof.dr. Anita Duraković.

"U sustavu visokog obrazovanja, organiziranje doktorskog studija, kao najvišeg stupnja formalnog obrazovanja, svakako predstavlja jedan od prioriteta. Studijski program trećeg ciklusa doktorski studij Europskog prava, koji je na Pravnom fakultetu Univerziteta organiziran prema bolonjskim principima, vodi do akademskog zvanja doktora pravnih znanosti, traje tri godine i vrjednuje se sa 180 ECTS bodova", istaknula je Huseinbegović.

"Ovaj doktorski studij zadovoljit će potrebe tržišta rada, osposobljavajući istraživače koji će raditi u pravosuđu, upravi, gospodarstvu, javnom i privatnom sektoru. Potreba za stručnjacima, posebno uzevši u obzir suvremeni ekonomski i socijalni razvoj BiH u uvjetima otvorenog globalnog tržišta, znatno je veća kako u regiji, tako i u BiH", istaknula je između ostaloga Huseinbegović.

"Ideja za osnivanje doktorskog studija javila se u razdoblju kada realno nismo bili kadrovski osposobljeni da ga iznesemo, ali smo bili puni elana i entuzijazma da to u bliskoj budućnosti možemo realizirati", kazala je Duraković.

"Kada govorimo o potrebama društva, jasno je da postoji potreba za širim i potpunijim obrazovanjem baš u oblasti europskog prava. BiH se opredijelila za europski put, potpisinica je Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji ju obavezuje da svoje zakonodavstvo uskladi s onim u EU, te smo smatrali da je upravo u ovoj oblasti neophodna dodatna edukacija, stvaranje kadrova koji će biti u stanju iznijeti taj proces", rekla je između ostalog Duraković.

Dilberović i Hadžović su istaknuli važnost jednog ovakvog projekta, te su rukovodstvu Univerziteta 'Džemal Bijedić', Pravnog fakulteta tog univerziteta, čitavom nastavnom osoblju i budućim doktorantima poželjeli uspjeh u studiranju, te istaknuli nadanja kako će kvalitetan kadar s ove visokoškolske ustanove pokrenuti društvo u bolje sutra.

Nakon prigodne svečanosti i govora zvanica, upriličen je domjenak.

Kopirati
Drag cursor here to close