Obljetnica

Mostarska medresa u slavljeničkom duhu: Pratimo trendove suvremene nastave

Mnogi od njenih bivših učenika, diplomanata, danas predstavljaju svoja književna djela, dok sadašnji učenici osvajaju prestižna priznanja.
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 03. 2018. u 12:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najstarija odgojno-obrazovna ustanova u Hercegovini, Karađoz-begova medresa u Mostaru ove godine ispraća 373. ili dvadesetu poslijeratnu generaciju svojih maturanata.

Osnovana je 1557. godine, a njen osnivač je Mehmed (Muhamed) beg Zaim, sin Seadetov, koji je bio porijeklom iz naselja Potoci kod Mostara. U Mostaru je poznat kao Karađoz-beg, a taj epitet, prema predaji, dobio je zbog svoje naočitosti (karađoz-crnook). Iza njega je ostala i centralna mostarska Karađoz-begova džamija, te brojni drugi vakufi. Živio je i djelovao u vrijeme sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Rad Karađoz-begove medrese zabranjen je 1918. godine, po završetku Prvog svjetskog rata, a ponovno je obnovljen 1995. godine. Medresa je prije pet godina uselila u novu zgradu s moderno opremljenim kabinetima i u svom sastavu ima i internat za učenike koji dolaze izvan Mostara.

Direktor Medrese Aid Tulek kazao je u razgovoru za Fenu kako je to danas škola općeg tipa, koja sliči gimnaziji, te da učenici nakon završetka te medrese mogu upisati bilo koji fakultet.

"Od 2004. godine to više nije stručna škola, ali se njen karakter bazira na islamskim vrijednostima", pojasnio je Tulek, dodavši kako se u tu školu godišnje upiše od 60 do 70 učenika. Medresa je, kaže direktor, tijekom svoga postojanja iznjedrila mnoge poznate učenjake islamskih znanosti, književnosti, filozofije i drugih oblasti.

Mnogi od njenih bivših učenika, diplomanata, danas predstavljaju svoja književna djela, dok sadašnji učenici osvajaju prestižna priznanja.

Protekle školske godine, kaže Tulek, bili su županijski prvaci iz matematike i iz bosanskog jezika i književnosti, osvojili su drugo mjesto iz kemije u Hercegovačko - neretvanskoj županiji, te bili treći na debatnom natjecanju FBiH. Zapažen rezultat, dodao je, ostvarili su i na međunarodnom debatnom natjecanju u Zagrebu.

"Naši planovi su da pratimo trendove suvremene nastave i odgoja, da poboljšamo kvalitet rada sa mladima te da im pružimo sve uvjete kako bi postigli što bolje rezultate na različitim poljima", naglasio je Tulek.

Manifestacijom "Dani Karađoz-begove medrese", koja se tradicionalno održava već godinama, Medresa će ove godine ispratiti 54 maturanta i maturantice, koji su iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. Kruna manifestacije bit će svečana akademija, koja će se održati 5. svibnja.

Učenici Karađoz-begove medrese svake godine prilikom ispraćaja završne generacije učenika u Karađoz-begovoj džamiji organiziraju "Hatma-dovu umrlim vakifima, profesorima i diplomantima Karađoz-begove medrese", te tom prilikom upute dove (molitve) i za Karađoz-bega.

Kopirati
Drag cursor here to close